Hirdetés
APA - Almeria

Globális vezető szerep elnyerését tűzte ki célul magának az EU a megújuló energiaforrások alkalmazása terén – jelentette be Pablo Fernandez Ruiz az EU-Bizottság kutatási igazgatóságának energiaügyi igazgatója a legnagyobb európai naperőmű, a dél-spanyolországi Alamera melletti Plataforma Solar területén rendezett sajtótájékoztatón.

Az EU 400 millió eurót különített el a megújuló energiahordozók kiaknázásával kapcsolatos kutatások támogatására a 2002 és 2006 közötti periódusra. A cél a felhasználási arány jelenlegi hat százalékról tizenkét százalékra emelése 2010-ig. Az elektromos energiatermelés terén pedig 22 százalékos részesedést kell elérnie a megújuló energiaforrásoknak. A jelenlegi gyenge növekedési ütemet tekintve a cél nehezen lesz elérhető. A jelenlegi 14 százalékos aránynak elektromos energiatermelésben megvan még az a szépséghibája is, hogy többségében vízierőművek állítják elő. Nélkülük mindössze 3,2 százalékos lenne az arány. A megújuló energiaforrások emellett még a hagyományosnál csak lényegesen magasabb költségek mellett aknázhatóak ki, az EU célkitűzése tehát meglehetősen ambiciózusnak mondható. Kilowattóránként négy centes, versenyképesnek tekinthető árat alapul véve csak a szélenergia alkalmazása jöhet egyelőre szóba, de még az is csak kedvező feltételek esetén. Az előállítási ár a 4-9 centes tartományban mozog kilowattóránként. Biomasszából 5-8 centes áron lehet előállítani egy kilowattóra elektromos energiát. A többi megújuló energiaforrás kiaknázási költsége ennél lényegesen magasabb szinten fekszik. A geotermikus energia például 8-15 centes áron, a napenergia termikus eljárással 16-20 centes, a hullámok kinetikus energiája pedig 10-30 centes áron aknázható ki.
A legdrágább a napenergia napelemes kiaknázása, 25-50 centes áron kilowattóránként. A Plataforma Solar három különböző projekten dolgozik a napenergia termikus kiaknázására. A technológia gőz fejlesztésére használja a napenergiát, amiből hagyományos turbinákkal állítanak elő elektromos energiát. A megoldás nagyüzemi alkalmazása már megközelítheti a gazdaságos kiaknázhatóság küszöbét. Dánia partjainál a “Wave Dragon” projekt a hullámok kinetikus energiájából állít elő elektromos energiát. A francia-német határon a “Hot Dry Rock Project” geotermikus energiát állít elő a föld mélyébe pumpált víz felhevítésével. A kísérletek közös vonása, hogy technológiailag alkalmazható megoldást kínálnak, az energiát azonban a jelenleg gazdaságosnak tekinthető szintnél lényegesen drágábban állítják elő. Az árszint csökkentése azonban lehetséges nagy volumenű termelési kapacitás kiépítése és újabb technológiák alkalmazásával. A Plataforma Solar 2006-ig tervezett 10 megawattos erőműve például már 18 centes áron lesz képes előállítani egy megawattóra elektromos energiát. A 2010-ig felépítendő 30 megawattos teljesítményű létesítmény pedig már 12 centes áron. 2015-re egy 50 megawattos létesítmény építése van tervbe véve, ami már 6-8 centes áron lesz képes termelni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás