Hirdetés
greenfo

Wolfgang Clement, német gazdasági és munkaügyi miniszter utalt arra, hogy a bőkezű támogatási rendszer következtében Németország a vezető országok közé került a szélenergetikai piac világranglistáján.

“Hagytuk, hogy a megújuló energiák piaca bővüljön, de meg kell néznünk, hogy ez a gyakorlat meddig ésszerű. A dolognak ugyanis vannak határai” – szögezte le Wolfgang Clement.

Egy tanulmány szerint, amelyet a Német Energia Hivatal készített a kormány megbízásából, 2015-re 5,4 milliárd euróba kerül majd a szélenergia felhasználásával előállított villamos energiának a betáplálása az energia-elosztó hálózatva kedvezményes díjtételek mellett. Tavaly ugyanez a költség 1,4 milliárd euró volt. A tengeri szélfarmok fejlesztése miatt a költségek még tovább emelkednek majd, mert a hálózatot is alkalmassá kell tenni az innen származó energia fogadására. “Megtehetjük ezt? Meg kell ezt tennünk? – teszi fel a kérdést a miniszter.

Clement kollegája, Jürgen Trittin, környezetvédelmi miniszter előirányzata szerint a megújuló energiaforrásokból származó energia részaránya a teljes energiatermelésen belül a jelenlegi 12 százalékról 20 százalékra fog emelkedni 2020-ra és 50 százalékra 2050-re.

A kormány megbízásából készített tanulmányt még ebben a hónapban, de csak később hozzák nyilvánosságra. Az írás azonban már most vitákat kavart. A kormány, az Energia Hivatal és azok az iparági szövetségek, amelyek a kidolgozásban részt vettek, nem tudnak megegyezni a tanulmány végső változatában. Egy keddre tervezett sajtótájékoztatót emiatt le is kellett mondani.

A német kormány tavaly módosította a megújuló energiaforrások után járó támogatások rendszeréről szóló törvényt, és szigorúbb kritériumokat írt elő a szélerőművi telephelyek kijelölésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás