Hirdetés

Ma az utolsó bála Németországból érkezett hulladék is elhagyja Kunbaját – közölte Fodor Gábor zöldminiszter. Ezen a héten három újabb helyszínről 730 tonna németországi szemét indul vissza a feladónak, így július 26.-ig összesen több, mint 2510 tonna illegálisan behozott hulladék hagyja el az országot.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium továbbra is tárgyalásokat folytat arról, hogy a teljes mennyiség – 4100 tonna – kerüljön vissza Németországba, a német fél költségén. A miniszter hozzátette: a hasonló esetek megelőzése érdekében megszigorították a hulladék-behozatalra vonatkozó szabályokat.

Június 20.-án indult el az első szállítmány Ácsról, s azóta folyamatos az illegálisan érkezett szemét visszaszállítása Németországba, a Berlin közelében lévő premnitzi szemétégetőbe. Ezen a héten 730 tonna hulladék indul el hazánkból: Hetényegyházáról 420 tonna (20 kamion), Kiskunmajsáról, a marispusztai lerakatról 180 tonna (nyolc kamion), Pirtóról pedig 130 tonna (hat kamion). Ma Kunbajáról kigördül az utolsó német szemétszállítmány is. Innen több, mint ötven kamion vitte el az összesen 1250 tonna hulladékot. Ácsról összesen 350 tonna, Kiskunmajsáról pedig már 180 tonna szemetet vittek el.

Fodor Gábor elmondta: a tárca szakértői folyamatosan tárgyalnak a két érintett német tartomány, Baden-Württenberg és Bajorország képviselőivel a még Magyarországon lévő hulladék elszállításáról. Az egyeztetések eredményeképp újabb 225 tonna hulladék visszaszállításáról született megállapodás a bajor féllel. A szállítás várhatóan augusztusban kezdődik, s így őszig összesen 2735 tonna hulladék, vagyis az összes németországi illegális hulladék kétharmada hagyja el az országot. A miniszter hangsúlyozta: célja, hogy a teljes mennyiséget visszaszállítsák Németországba, a német fél költségén.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a miniszter kezdeményezte a hulladékszállítás szabályainak szigorítását. A vonatkozó kormányrendelet július 12.-én lépett hatályba, s bizonyos esetekben megtiltja a hulladék behozatalát az országba, illetve pénzügyi biztosíték meglétéhez köti a hulladékszállítást. Fodor Gábor hozzátette: a zöldhatóságok létszámának növelése, az ellenőrzések fokozása és a VPOP-val való szorosabb együttműködés is azt a célt szolgálja, hogy Magyarország kellő szigorral és hatékonysággal léphessen fel az illegális szemét behozatala ellen.

További információ: KvVm Sajtóiroda, tel: 457 3415
Olt Boglárka sajtófőnök, tel: 30 / 203 3656

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás