Hirdetés
dpa - mti

Jürgen Trittin német környezetvédelmi miniszter a szövetségi környezetvédelmi hivatallal karöltve olyan programot szorgalmaz, amelynek segítségével ellenőrizni lehetne a növényvédő szerek felhasználásának gyakorlatát.

Elképzeléseik szerint független szakemberek bejelentés nélkül megjelennének a földeken, és ellenőriznék, hogy az előírásoknak megfelelően használják e a vegyszereket. A környezetvédelmi minisztérium azzal indokolja az ellenőrzés szigorítását, hogy évek óta egyre több szabálytalanságot állapítanak meg az illetékes hatóságok.

A tervek szerint szeptembertől 30 nyomozó járná az országot, észrevétlenül talaj-és növénymintát vennének, s megállapítanák, hogy nem használtak e túl nagy mennyiségű, vagy tiltott növényvédőszert. A cél az előírások betartatása, s nem az, hogy “a gazdákat megfigyeljék” – mondta a minisztérium szóvivője a Bild am Sonntag-ban megjelent “Kémek figyelik a német gazdákat” címmel megjelent cikkre reagálva.

A német parasztszövetség és mezőgazdasági szakemberek egyaránt bírálták a tervezetet, mondván: Trittin általánosít, és bűnösnek kiáltja ki az egész gazdatársadalmat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás