Hirdetés

Bár hónapok óta lehetett tudni, hogy Debrecenben ismét nagy fanyűvésre készülnek a belváros több pontján, a mészárlás látványa mégis sokakat elborzasztott. Kósáné fája túlélő.

A Csokonai Színház mellett és mögött járunk Debrecenben. Térrekonstrukció van itt folyamatban éppen, itt is leműköveznek hamarosan olyan területeket, ahol korábban fű virított, s az eddig hűs árnnyal szolgáló fákat is letarolták. Lesznek helyettük újak, majd azok is árnyat adnak néhány évtized múlva. A parkrekonstrukció pedig mikorra fog befejeződni? Októberre. Épp akkorra, mikorra ránk köszöntenek a helyhatósági választások. Minő véletlen.

Egy fának azonban megkegyelmeztek az Ady parkban a tértervezők. Kácsor Zsolt a Népszabadságban megjelent tárcájában ezt írja:

Ám a tér közepén virító, tenyérnyi zöld gyepen egy fát aznap délelőtt meghagytak. Habár az utcán és a téren sorban vágták ki a fákat, de az az egy a gyep közepén megmaradt. Nem értettem, hogy miért. Miért éppen az? Az az egy miért maradhat? Odamentem hát a fához, hogy megnézzem, mi a titka. S mit láttam alatta? Egy emléktáblát, amelyen ez állt: „Kállay Bori színművésznő és a Debreceni Kőr Dáma Egyesület ültette ezt a kínai császárfát (Paulownia tomentosa) 2001. november 17-én”.

Ennyi csak a titok: a Debreceni Kőr Dáma Egyesület vezetője ugyanis Porkoláb Gyöngyike, aki Kósa Lajos polgármester felesége. Hogy az ő fáját ne vágják ki, biztosan nehéz volt elintéznie. Ügyesek ezek a Kósa Lajosék, ezt gondoltam. Megvárták e barbársággal a választásokat, úgy látszik, adnak a formaságra: „mi csak győztes választás után barmoljuk szét a zöldet, és győztes választás után emelünk hazugságnak szobrot”. Vegyétek elő a gránitvésőt, ezek alaptörvénybe való mondatok –írta a vagy.hu.
 

A naccságos debreceni városháza az alábbi közleményt adta ki:

A Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitáció elnevezésű program II. ütemében egy, a mostaninál szebb, látványosabb nagyvárosi teret kíván létrehozni az önkormányzat a jelenlegi Ady parkban. A fejlesztésnek része a meglevő növényállomány átalakítása is.

A beruházás megkezdése előtt az önkormányzat egyeztetett a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Utóbbi szakvéleménye szerint a park felújítása során az emelőkosaras jármű használatát akadályozná a Csokonai Nemzeti Színház és a Debreceni Járási Földhivatal épülete közti szakaszon lévő fák lombkoronája. Ezért is és a növényállomány tervezett átalakítása miatt is szükségessé vált 15 fa kivágása. A munkát az AKSD Kft. fogja elvégezni.

Mivel a város közgyűlése 2014. február 27-én fogadta el a költségvetést, pénzügyi kötelezettséget vállalni csak ezt követően lehetett, a fakivágásra a fedezetet március végére biztosítottuk. Az önkormányzat szakértővel készíttetett véleményt a fák kivágása előtt, amely szerint a kivágandó fák egyike sem fészkelőhely. Az Ady park teljes megújításának kivitelezési munkája a tervek szerint 2014 júniusában kezdődik. A fákat azonban már most kivágják, nyáron ugyanis a növények a madaraknak táplálkozó- és élőhelye is.

A park rekonstrukciója során – az átadás tervezett időpontja 2014 októbere – a mostani 572 négyzetméter helyett jelentősen nagyobb, 772 négyzetméteres, 3 szintű növényállománnyal betelepített zöldterületet alakítanak ki. A 15 kivágott fa helyére 18 darab 18-20-25 centiméter kerületű fa kerül. 331 négyzetméter területen 1353 darab cserje, további 190 négyzetméter területen 1339 darab évelőt telepítenek, gyepesítés pedig 251 négyzetméteren lesz.

Az Ady parkot a fejlesztési munkálatok befejezése után ősztől már csak korlátozottan lehet majd gépjárművel megközelíteni, mivel a tér kialakításával egyben sétálóutcává is alakul a Liszt Ferenc utca érintett szakasza.

Remények szerint az Ady park teljes rekonstrukciója az itt élők, erre közlekedők, pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeit teljes mértékben szolgálni fogja.

Konyhás István fotógalériája >>>

FRISSÍTÉS:  Április elején a belvárosban található Ady park rekonstrukciója során egészséges, 70 év körül nyugati ostorfákat vágtak ki. Április közepén aztán a tuskókra szoliter leandereket helyeztek.

Áprilisi favágás Debrecenben Áprilisi favágás Debrecenben
A képre kattintva galéria nyílik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás