Hirdetés

A rábakeresztúri (heilingenkreuzi) hulladékégető osztrák és magyar ellenzői petícióban fordultak a burgenlandi tartománygyűléshez, felszólítva a testületet, hogy vegye komolyan a térségben élő emberek és közösségek fenntartásait a tervezett létesítménnyel szemben. A BIGAS polgári kezdeményezés által nyilvánosságra hozott beadványban arra kérték a tartományi törvényhozást, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a projekt ne kaphasson állami támogatást.

A Burgenländische Erdgasversorgung AG (Begas) osztrák gázszolgáltató által Szentgotthárd tőszomszédságába, a határ osztrák oldalára tervezett, magyar részről erősen kifogásolt szemétégetőnek az a célja, hogy árammal és hővel lássa el a rábakeresztúri ipari parkban működő Lenzing Fibers vállalatot. A létesítmény különböző hulladékanyagot használna fel az energiatermeléshez, áteresztő kapacitását évi 325 000 tonnára tervezik.

Szentgotthárd régóta tiltakozik a hulladékégető építése ellen, amelyet magyar és osztrák környezetvédők is kezdettől fogva hevesen bírálnak. A budapesti kormány kérte Bécstől, hogy az égetőművel kapcsolatos szakvélemények elkészítésébe és az engedélyezési eljárásokba vonják be a magyar felet is, osszanak meg vele minden információt, de legfőképpen: ha lehet, a beruházást más helyszínen valósítsák meg. Az ügyben tevőleges lépéseket tett a magyar diplomácia is.

A tartományi gyűléshez eljuttatott petíció ismételten rámutatott, hogy a tervezett szemétégető hátrányosan hatna ki a környező táj jellegére, ellentmondana a Rába natúrpark eszményképének, és idegenforgalmi munkahelyeket sodorna veszélybe. De ezen túlmenően egészségileg káros lenne a lakosság számára, beavatkozna a természetbe és kedvezőtlenül befolyásolná az életminőséget a környéken, arról nem is szólva, hogy az egész ügy megmérgezi a szomszédos Magyarországgal fenntartott kapcsolatot.

A létesítmény elleni petíciót a BIGAS mellett aláírta a ProNatura St. Gotthard civil összefogás (PRONAS), a szentgotthárdi önkormányzat, a burgenlandi Ókörtvélyes (Eltendorf), Nagyfalva (Mogersdorf) és Badafalva (Weichselbaum), valamint három stájerországi termálfürdőhely közössége is. A kezdeményezők emlékeztettek arra, hogy az utóbbi hetekben mintegy hatezren adtak hangot kételyeiknek, és csatlakoztak a szemétégető elutasításához.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) hétfőn közleményben fejezte ki elismerését, hogy Szentgotthárd lakossága elutasította a heilingenkreuzi hulladékégető-beruházást a vasárnapi a véleménynyilvánító helyi népszavazáson, és a civil szférával és a kormányzattal együtt erőfeszítéseket tesz a beruházás megakadályozásáért. A népszavazáson a 6840 választásra jogosult szentgotthárdi közül 4005-en utasították el a határ közvetlen közelében, osztrák oldalon tervezett létesítményt.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy korábban már elküldte szakvéleményét az évi 325 ezer tonna kapacitásúra tervezett hulladékégető környezeti hatástanulmányára vonatkozóan. A szaktárca aggályosnak tartja a természeti környezet érdekeinek érvényesülését, ezért javasolva az osztrák félnek, hogy jelen formájában ne fogadja el a környezeti hatástanulmányt, és a hulladékégetőt az országhatártól távolabb építse fel.
A minisztérium biztató jelként értékeli, hogy nemrég az osztrák szaktárca is a magyar szempontok figyelembevételét szorgalmazta. Ezentúl nem csak a magyar oldalon tiltakoznak, hiszen az ipari parkkal szomszédos osztrák falu önkormányzata sem támogatja az erőmű megépítését – áll a közleményben.
Magyarország a határokon átnyúló hatású környezeti hatásokra vonatkozó Espoo-i Egyezmény alapján tesz javaslatokat Ausztriának a projekttel kapcsolatban. Az eljáráshoz már Szlovénia is csatlakozott, sőt a KVM kezdeményezésére a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park is bejelentkezett az osztrák engedélyezési eljárásba.

Kapcsolódó anyagok:

Fodor üdvözli a népszavazás eredményét

Nem a hulladékégetőre

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás