Hirdetés
greenfo/MTI

A Sió-csatornát két héten belül újra megnyitják – tájékoztatott Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A zsilipet hetekig biztosan nyitva hagyják, mert decemberig a jelenlegi 109 centiméteres vízállást 100 centiméterre kell beállítani.

Beavatkozás nélkül a következő hónapokban várható további természetes vízszint-emelkedés a déli-partszakaszon az alacsonyabban fekvő települések elöntéséhez vezethetne – közölte Persányi Miklós. Főleg a tó befagyása esetén lenne veszélyes a tó magas vízállása, mert a jég az elöntéseknél is nagyobb károkat képes okozni a parton. A miniszter emlékeztetett arra, hogy öt év után először szeptember elsején két hétre már egyszer megnyitották a csatornát. A vízkivétel ellenére egy centiméterrel azóta nőtt a tó vízszintje, mert a vízgyűjtőről továbbra is sok csapadék jutott a Balatonba.

Persányi Miklós megjegyezte, hogy a zsilipet óvatosan nyitják csak meg, mert a csatornameder tisztítása és karbantartása még időt igényel. Az öt éves szünet miatt több helyen fákkal is benőtt Sió-csatorna 50-100 millió forintos költséget jelent a vízügy számára a tisztítási munkálatok miatt. A tervek szerint október közepére a kezdeti 6-8 köbméteres másodpercenkénti vízkivétel 30 köbméterre emelkedhet, és akkor pár hétre hajózhatóvá is válik a csatorna. A miniszter jelezte, hogy a Sió zsilipjének őszi nyitvatartásával jövő márciusra biztosítható az optimális, siófoki nullponthoz képest mért 115 centiméteres vízszint a Balatonon. Persányi Miklós kitért arra, hogy az önkormányzati és megyei képviselőkből, valamint tudósokból álló BFT előtt szó volt még a kormányzati ciklus alatt a Balatonnal kapcsolatosan megtett kormányzati intézkedésekről. Kiemelte, hogy 67 kilométer új szennyvízcsatorna épült, kilenc szennyvíztisztítóból kettőt felújítottak, és egy harmadik felújítása is hamarosan elkészül. Megkezdődött a Balaton foszforterhelését csökkentő Kis-Balaton projekt 20 éve késlekedő második ütemének előkészítése. Erre mintegy 500 millió forint jut, amelynek eredményeként 2007-ben megkezdődhet a kivitelezés. A projekttel a Zala vize a folyó völgyében szétteríthetővé válik és így jobban megtisztulhat a Balatonba érkező víz.

Kapcsolódó anyagok:

Lezárták a Sió-csatorna zsilipjét, elkerülhetetlen a Balaton leengedése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás