Hirdetés
greenfo/MTI

A parlagfű pollenjének koncentrációja országos szinten 2005-ben csökkent a tavalyihoz képest, és ez jórészt az esős időnek köszönhető – mondta Szabó Lajos, az FVM főosztályvezető-helyettese az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága tegnapi ülésén.

A “Parlagfűmentes Magyarországért” tárcaközi bizottság tavalyi tevékenységéről, illetve az idei felkészülésről tartott beszámolóban kifejtette: leginkább Pécsen, Szolnokon, Győrben, Salgótarjánban és a főváros pesti oldalán esett vissza az allergén gyom pollenjének koncentrációja. Ezeken a helyeken 30 százalékkal is alacsonyabb a pollenkoncentráció 2004-hez viszonyítva. Szabó Lajos megjegyezte, hogy a csökkenésben döntő szerepet az esős időjárásnak lehet tulajdonítani, ugyanakkor a kormányzati intézkedések is segítették a kedvező fejleményt.
Az idén 1,084 milliárd forint költségvetési forrás állt rendelkezésre a parlagfű elleni védekezésre a 2004. évi 700 millió forinthoz képest – közölte a főosztályvezető-helyettes. Hangoztatta, hogy évente 10-20 százalékos pollenkoncentráció-csökkentéssel 5-6 éven belül érzékelhető változást lehetne elérni a parlagfű-mentesítés terén. Reális célnak látszik, hogy a Balaton és a Tisza-tó környékén három éven belül a gyomnövényt már csak nyomokban lehessen megtalálni – mutatott rá Szabó Lajos.

Tóth István fideszes képviselő szerint a kormányzati lépések “gyermekdedek”, még tűzoltó intézkedésnek sem nevezhetőek. Az ellenzéki politikus sérelmezte, hogy a civil szervezeteket nem vonták be a munkába és a pályázatokra sem jelentkezhettek. Ezzel szemben a téma kommunikációjára az idén 70 millió, tavaly pedig 60 millió forint jutott – tette hozzá.

Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke alkalmatlannak találta a beszámolót, egyebek között a civilek kimaradása miatt. Szerinte a tárcaközi bizottság a célokat megfogalmazta, de feladatokat már nem rendelt hozzájuk. A beszámolót a bizottság 11 támogató és 4 elutasító szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás