Hirdetés

Franciaország továbbra is első helyen áll az egy főre eső háziállatok terén és ez nem csak elégedettségre ad okot. A kedvencek óriási tömege nemcsak súlyos közegészségügyi problémákat okoz, hanem azért is nyugtalanító, mert újabban megjelentek olyan “házi” állatok is, amelyeknek igazából semmi keresni valójuk nincs a városokban.
Statisztikai értelemben szinte minden franciára jut egy háziállat. A mintegy 52,3 millió állat közül 8,1 millió a kutya, 8,7 millió a macska, 7 milliónál többen vannak a különféle madarak, kétmillióra becsülik a háziasított rágcsálók számát (természetesen nem a sok otthonban illegálisan tartózkodó egerekről vagy éppen patkányokról van szó, hanem az aranyhörcsögökről és társaikról), s végül 27 millió hal lubickol a francia otthonok akváriumaiban.
A legismertebb és leggyakrabban felvetett közegészségügyi gond az az ürülék, amellyel a kutyák – a párizsi agglomerációban mintegy 640 000 négylábú – árasztják el a városok és községek utcáit. Egyedül Párizsban évente mintegy 5-600 járókelő szenved csonttörést, mert elcsúszott a kutyagumin. Az utcák és terek megtisztítása évente 9 millió eurónál többe kerül, vagyis kilónként 1,98 euróba.

Az újonnan megjelent háziállatok okozta veszélyek annál nagyobbak, minél egzotikusabb fajtákról van szó és minél inkább törvénytelen úton kerültek az országba. Ezek közül is a majmok adnak leginkább okot nyugtalanságra. Nem ritka, hogy turisták majomkölyköt hoznak magukkal Indonéziából. Becsempészésük, ha elaltatják őket, nem okoz problémát, a baj ott kezdődik, amikor már nem tudnak velük mit kezdeni, vagy történetesen a majom megbetegszik. A gyakran illegálisan – más európai országon keresztül – behozott amerikai prérikutya köztudottan az Egyesült Államokban még ma is jelen lévő bubópestis hordozója, amely halálos lehet, ha nem ismerik fel idejében – ismertette az AFP az André-Laurent Parodi
professzor “Állatok a városban és a közegészségügy ” című jelentésében foglaltakat.
2002. március 20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás