Hirdetés
APA/dpa

A svájci Syngenta az EU-Bizottság engedélye ellenére sem értékesíti az Unióban Bt 11-es genetikailag módosított kukorica fajtáját.

“Az élelmiszeripar egyértelműen tudtunkra adta, hogy a jelenlegi helyzetben a genetikailag módosított kukoricát nem lehet értékesíteni” – indokolta a döntést André Goig, a Syngenta Seeds európai igazgatója.

A Syngenta bízik kukorica fajtája takarmány célú felhasználásának engedélyezésében is. Az értékesítést azonban ebben az esetben is csak akkor kezdi meg, ha az ipar azt igényli. A francia kukorica feldolgozók határozott álláspontja, hogy semmi esetre sem hajlandóak genetikailag módosított terményt feldolgozni és ezt a tényt világosan fel is tüntetik termékeik csomagolásán.

Az EU-Bizottság szerdán zöld utat adott a Bt 11-es kukorica forgalmazásának, de csak lezárt dobozokban. A kukorica ugyanis rovarirtó szert bocsát ki magából. David Byrne fogyasztóvédelmi biztos állítása szerint a kukorica tudományosan igazolt módon éppen olyan veszélytelen az emberre nézve mint a hagyományos fajták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás