Hirdetés

Belgiumban a környezetvédelmi miniszter engedélyével immár minden akadály elhárult annak az útjából, hogy a holland határ közelében a sekély tengerben felépítsenek 50 szélkereket egy szélerőmű létesítéséhez. Az erre alakult vállalat Knokke és Zeebrugge kikötő partvonalától 12,5 kilométerre egy 8,5 négyzetkilométeres területet kapott az ötven szélkerék felállítására. A szélkerekek építése várhatólag 225 millió euróba kerül majd és a szerkezetek 100 megawatt villamos energiát termelnek majd. Egy másik vállalat már elnyerte az energetikai hatóság jóváhagyását egy másik hasonló tengeri szélerőmű létesítéséhez.

A sűrűn beépült belga északi-tengeri partvidék településeinek polgármesterei azonban még mindig remélik, hogy meg tudják hiusítani a jövő nyárra tervezett építkezést. Szerintük ugyanis a szélkerekek zavarják majd a halászokat és főleg elcsúfítják a fürdőhelyek tengeri panorámáját.
Belgiumban emelkedik a földgáz részesedése is az energiaforrások között és tavaly elérte a 24,6 százalékot. A gázipari szövetség legfrissebb adatai szerint tavaly az iparban csökkent a gáz felhasználása, a háztartásokban azonban 8,9 százalékkal emelkedett és elérte a 68 ezer gigawattórát. Ennek oka pedig nem a családok fogyasztásának emelkedése, hanem az, hogy a tízmilliós országban ezekben az években kezdett gyorsulni a háztartások fűtésének átállítása a gázra. Tavaly 40 ezer háztartásba vezették be a gázt – egyrészt új lakásokba, másrészt a fogyasztók átálltak a fűtőolajról az olcsóbb gázfűtésre. Mivel a földgáz fogyasztói ára Belgiumban jó féléves lemaradással követi a kőolajszármazékokét, tavaly éves átlagban 17 százalékkal csökkent a gáz tarifája és a csökkenés várhatólag még ez év első felében is tovább tart.
A belga energiafelhasználásban a kőolajtermékek teszik ki a legnagyobb részt 40 százalékkal. A gáznak a 24 százalékos részesedés mellett kedvező ára folytán további kilátása van a növekedésre, mert 900 ezer háztartásban még nem vezették be, ahol egyébként a gázvezeték már az utcákban van, 400 ezer további háztartásban pedig eddig csak vízmelegítésre és főzésre használják, fűtésre még nem.
2002. április 18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás