Hirdetés

Sikerrel zárult hazánk egyik kiemelkedő környezetvédelmi kampánya, az 5 Zöld Pont akció. Az ÖKO-Pannon Kht. által, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Pilisi Parkerdő Rt. fővédnökségével indított akció három hónapja alatt a résztvevők 7.285 pályázatot, azaz összesen 36.425 Zöld Pont védjegyet gyűjtöttek össze és küldtek be a szervezőknek.

A kampány célja az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra: a Zöld Pont védjeggyel ellátott termékek gyártói fedezik a csomagolásból származó hulladék szelektív gyűjtésének és hasznosításának többletköltségét, így a lakosságnak már a vásárlás során lehetősége nyílik tenni környezete megóvásáért és tisztaságáért. Szimbolizálandó azt, hogy a csomagolóanyagok hasznosítása hogyan járul hozzá a környezetvédelemhez, az akció keretében az ÖKO-Pannon Kht. támogatásával a Pilisi Parkerdő Rt. egy 4 hektáros budai erdőszeletet újított meg, és újított fel egy közkedvelt sétautat.

Az 5 Zöld Pont akció idei sikerére alapozva az ÖKO-Pannon Kht. és a Minisztérium a jövőben is tervez hasonló, a szelektív hulladékgyűjtést és a környezettudatos magatartást népszerűsítő akciót, amelynek díjait a szeptember 26-án kezdődő második Újrahasznosítási Héten adják át. A Zöld Pont nem csak egy jelzés, hanem kiindulási pont abban az értelemben, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott termék választásával a fogyasztó már a vásárlás pillanatában gondoskodhat szűkebb és tágabb lakókörnyezete tisztaságának megóvásáról. A Zöld Pont, „Der Grüne Punkt” védjegy használata Németországból indult és ma már a világ 120 országában jelenti azt, hogy a termék forgalmazója vagy importálója egy hasznosítást koordináló szervezeten keresztül gondoskodik a termék csomagolásának visszagyűjtéséről és hasznosításáról, fedezi annak többletköltségét.

Az ÖKO-Pannon Kht., a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Pilisi Parkerdő Rt. támogatásával ennek a folyamatnak a megismertetése céljából indította el az 5 Zöld Pont akciót, hazánk egyik kiemelkedő környezetvédelmi kampányát. Az akcióban a lakosságnak Zöld Pont emblémákat kellett kivágni a termékek csomagolásáról és azokat ötösével beküldeni a szervezőknek. A 2005. június 5-től szeptember 5-ig tartó kampányban a játékosok összesen 36.425 Zöld Pontot küldtek be a szervezőknek. „Az 5 Zöld Pont akció várakozásainkat felülmúló sikere azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság nemcsak érzékeny környezete állapotára, de tenni is hajlandó annak megóvásáért.” – mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója.

„Ma már egyre többen ismerik fel azt az alap összefüggést, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás révén a ma élők javíthatják a jövő generációjának életkörülményeit és tiszta környezetre való esélyeit.” – tette hozzá az igazgató. „A gyártók mellett a fogyasztóknak is felelősséget kell vállalniuk környezetünk megóvásáért, hiszen a környezetvédelem kulcsát, fogyasztói döntéseinkkel mi tartjuk a kezünkben.” – mondta Monostori Katalin, a KvVM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Önálló Osztályának vezetője. „A lakosság környezetvédelmi tudatának formálásán túl, az 5 Zöld Pont akció értékének azt tartom, hogy a lakosság szokásaihoz és életviteléhez leginkább alkalmazkodó módon tudott sikert elérni.” – tette hozzá a főosztályvezető. Az ÖKO-Pannon Kht. az akcióban résztvevők között 55 értékes nyereményt sorsolt ki. Az akció fődíjai egy Green PC, azaz környezetbarát számítógép, egy kétfős wellness hétvége és egy ugyancsak két fő számára biztosított kirándulás egy hazai nemzeti parkban.

A nyereményeket a 25 európai országban megrendezendő, Magyarországon szeptember 26-án induló Újrahasznosítási Héten adják át. Az idei Újrahasznosítási Hét során az ÖKO-Pannon Kht. és együttműködő partnerei a Westend City Center Eiffel kapujánál várják színes programokkal a környezetvédelem iránt érdeklődőket. Az idei 5 Zöld Pont kampány részeként az ÖKO-Pannon Kht. támogatásával a Pilisi Parkerdő Rt. 4 hektáron végezte el a területen lévő fenyőgallyak aprítását. A felaprított fát az erdészet munkatársai szétterítették a területen, ezáltal értékes tápanyaghoz juttatták az erdőszelet növendékfáit és facsemetéit. A parkerdőben októberben helyezik ki azokat a padokat, hulladékgyűjtőket és ismeretterjesztő táblákat, amelyek a Széher út és a Szépjuhászné közötti sétaút felújításával a kirándulók kényelmét szolgálják.
Az idei 5 Zöld Pont akció kedvező tapasztalataira alapozva az ÖKO-Pannon Kht. várhatóan jövőre is rendez hasonló, szelektív hulladékgyűjtést és környezettudatos magatartást népszerűsítő kampányt.

Bővebb információ az ÖKO-Pannon Kht.-ről: www.okopannon.hu
További információ kérhető: Pribelszki Edina  Öko-Pannon Kht. 1/383-9305 epribelszki@okopannon.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás