Hirdetés
greenfo/mti

Sokat kell várni még a megegyezésre – mondta Keszey János (Fidesz), Balatonalmádi polgármestere, miután több órán át tárgyalt a litéri, a szentkirályszabadjai és a veszprémi polgármesterrel a települések közelében lévő repülőtér várható fejlesztéséről.

Balatonalmádi polgármestere a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a város lakosai, az önkormányzattal és civil szervezetekkel együtt, tiltakoznak a szentkirályszabadjai repülőtér tervezett fejlesztése ellen, mert az az almádiak számára nagy zajterheléssel és környezeti kárral járna. Nem a repülőtér létesítését kívánják megakadályozni, hanem azt elérni, hogy ne a város fölött legyen a gépek le- és felszállópályája.
Balatonalmádi vezetője közölte: egyelőre nem lát olyan megállapodásra lehetőséget, amely Almádi érdekeit is maximálisan figyelembe venné és a befektetők, a reptér tulajdonosai is elérnék céljukat. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen megállapodástól még “nagyon-nagyon messze” vannak, de az első lépést megtették.

Debreczenyi János (Fidesz), Veszprém polgármestere kiemelte: a megbeszélésen azt egyik polgármester sem mondta, hogy “nem akarunk repülőteret”, tehát az egyeztetéseket folytatniuk kell. Ha a befektető úgy látja, hogy méltányolni lehet valamit abból, amit Balatonalmádi indítványoz és az a szakhatóság álláspontjával is összeegyeztethető, akkor “ebbe az irányba elmozdul” az ügy – mondta a veszprémi polgármester.

A repülőteret eladó Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata azonban nem kezdeményezi a szerződés módosítását, ugyanis az a beruházót a terület “repülőtéri hasznosítására kötelezi” – hangsúlyozta Debreczenyi János, hozzátéve: a két önkormányzat olyan “súlyos anyagi hátrányokkal fenyegető helyzetbe” sodródna, amelyet nyilvánvalóan el akarnak kerülni.

Iványi András (független), Szentkirályszabadja polgármestere rámutatott: a továbblépéshez a környezetvédelmi szakhatóság állásfoglalása szükséges. Emlékeztetett arra, hogy a betonpálya 60 éve az adott helyén van, s ahhoz adták ki a légtérhasználati engedélyt.

A környezetvédelmi hatóság Balatonalmádiban tartott, február 16-ai közmeghallgatásán Fördős László repülési szakértő azt nyilatkozta, hogy “lehetetlen a kifutópályát úgy elforgatni”, hogy ne Almádi fölött szálljanak le és fel a gépek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás