Hirdetés

A televízió vetélkedői és bugyuta szappanoperái bizonytalanságot, fenyegetettség érzetet keltenek a nézőkben és potenciálisan erősítik az agresszív hajlamokat – erre a meglepő következtetésre jutottak a brüsszeli egyetem szociológusai.

A belga kutatók három jellemző tükrében vizsgálták a tévénézés hatását: a képernyő előtt töltött idő, a nézett programok és a választott csatornák alapján. Úgy találták, hogy a televíziózás e három jellemzőjének külön külön is vannak lelki hatásai, de ezek végül egymást is erősítik.

A negatív hatás nemcsak abból ered, hogy huzamosan nézik a dobozt – mondta megfigyeléseikről Marc Hooghe, a kutatás vezetője. – Erősíti e hatást a szórakoztató műsorok magas aránya és a kereskedelmi csatornák választása. Ezekkel a jellemzőkkel a televízió élvezete a jelek szerint fokozza az individualista beállítottságot, a bizonytalanság és fenyegetettség érzését, az etnocentrizmust és a politikai tehetetlenség érzetét gerjeszti. Oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni, de az összefüggés kétségtelenül megvan.

Marc Hooghe szerint magukat a kutatókat is meglepte, hogy egyáltalán nem a híradók és más információs műsorok keltik a biztonság hiányának érzetét a nézőkben. Annál erősebb az összefüggés az ilyen érzetek és a szórakoztató műsorok között. Hogy miként váltanak ki a folytatásos szappanoperák és a vetélkedők ilyen érzelmeket, az még nem világos. – Talán arra lehet gondolni – kockáztatta meg a brüsszeli szociológus – hogy az órákon át való belemerülés az ilyen programokba egyfajta elfordulás a külvilágtól. A televízióhoz ragadó néző a külvilágot egyre inkább idegen, fenyegető közegként érzékeli, amit lehetőleg kerülni kell.

Nem ez az első kísérlet arra, hogy megfigyeljék a televízió hatását a nézők viselkedésére. Egyes tanulmányok nem mutattak ki semmilyen összefüggést, mások viszont találtak különböző, olykor feltűnően erős korrelációkat. Eddig azonban általában csupán egyetlen jellemző tükrében vizsgálták a televízió nézésének hatásait.
2002. május 1.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás