Hirdetés
(X)

A szürkehályog egy alattomos szembetegség, amely lassan alakul ki, napról napra rontva az ember látását és életminőségét, mígnem azt vesszük észre, hogy valahogy fakóvá és homályossá vált az egész világ. Ennek azonban nem kell így lennie, ha felismerjük a tüneteket és kezeltetjük a problémát!

A szürkehályog valójában a szemlencse elhomályosodását, beszürkülését jelenti. Ez a probléma elsősorban az idősebb korosztályt érinti, de fiatalabb korban is előfordulhat, sőt létezik veleszületett szürkehályog is.

Az időskori szürkehályog valójában a természetes öregedési folyamat része, hisz a bőrünkhöz hasonlóan a szemlencsénk is folyamatosan veszít a rugalmasságából, sőt az átlátszóságából is a vízveszteség következtében. Ebből már sejthető, hogy a szürkehályogot megelőzni sajnos nem lehet, viszont kezelhető.

A szürkehályoggal küzdők úgy szokták leírni a betegségüket, hogy úgy érzik, mintha egy vízcseppen vagy vízesésen keresztül látnának mindent, amely – érthető módon – jelentősen meg is nehezítheti a mindennapjaikat. Aki úgy gondolja, hogy ennyi kellemetlenséggel még együtt tud élni, annak fontos tudnia, hogy ezen kívül még számos tünet kínozhatja a szürkehályogos szemet, sőt a kezeletlen szürkehályog akár látásvesztéshez is vezethet.

Mik a szürkehályog leggyakoribb tünetei?

A szürkehályog tünetei általában nem egyszerre jelentkeznek, hisz maga a betegség is lassan alakul ki, ezért ha valaki nem tapasztalja az összes itt felsoroltat, csak egy párat, az nem jelenti azt, hogy nem szürkehályoggal áll szemben. Lássuk is a leggyakoribb tüneteket!

Csökkenő kontrasztok és homályos látás

A csökkenő kontrasztok és a homályos látás általános tünetei a szürkehályognak, amelyekből azonban nem feltétlen következtetnek az emberek szürkehályogra, hisz sokszor csak azt gondolják, hogy erősebb szemüvegre lenne szükségük.

A színek elhalványulása

A szürkehályognak tipikus tünete a látott színek kifakulása, elhalványulása, illetve a színek megkülönböztetése során tapasztalt nehézségek is.

Fényérzékenység

A szürkehályoggal érintett szem érzékeny a fényre, ezért a napfény és a mesterséges fényforrások is nagyon zavaróak lehetnek a szürkehályoggal élők számára.

Fénykörök a fényforrások körül

A szürkehályogos szem a fényforrások körül gyakran érzékel fényköröket, fényudvarokat, amelyek különösen vakítóak és zavaróak lehetnek például az esti vezetés közben.

A szürkehályog kezelése

Aki azt olvassa bárhol, hogy a szürkehályog kezelhető gyógyszerrel, szemcseppel vagy szemtornával, az ne higgyen ezeknek az információknak, ugyanis semmiféle igazságtartalmuk sincs. A szürkehályog kezelésének egyetlen módja van, mégpedig a szürkehályog műtét, amely a beszürkült szemlencse modern műlencsére cserélését jelenti. Aggodalomra nincs ok, a beavatkozás fájdalommentes és a szem sem tekint “idegenként” a műlencsére. Sőt a kezelésnek van még egy hatalmas előnye azon túl, hogy megszabadít a szürkehályogtól, mégpedig az, hogy egyúttal a fénytörési hibáinkat is eltünteti, vagyis a műtét után még az éles látásunkat is visszakaphatjuk! Aki megbízható helyről szeretne információkat kapni a szürkehályog kezeléséről, az forduljon bátran a nagy múltú Focus Medical látásjavító klinikához!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás