Hirdetés

A 2000-2001-es vadászati szezon árbevétele 12,892 milliárd forintot tett ki, a vadgazdálkodás nyeresége mintegy 800 millió forint volt – mondta Mészáros Károly, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora kedden Budapesten a vadgazdálkodás időszerű kérdéseivel foglalkozó szakmai tanácskozáson.
Pintér István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vadgazdálkodási és halászati főosztályának helyettes vezetője szerint a múlt évben a vadgazdálkodás árbevétele mintegy 5 százalékkal növekedett az előző évhez képest. A főosztályvezető-helyettes az utóbbi idő egyik legjelentősebb problémájának nevezte, hogy nagymértékben megnövekedett a vadkár, ami a múlt évben elérte az 1,4 milliárd forintot. A vadkár leginkább a Délnyugat-Dunántúlon vált jelentőssé. Példaként említette, hogy Somogyban a múlt évben 400 millió forint volt a vadak által okozott kár.

A vadkár enyhítése érdekében az idei vadászati szezonban már a vadászati hatóságok az éves lelövési tervek elkészítésénél megemelték a vadásztársaságok kilövési kötelezettségét. Magyarországon jelenleg mintegy 85-90 ezer szarvas, 85 ezer vaddisznó, 20 ezer dámszarvas, 10 ezer muflon, 300 ezer őz, továbbá mintegy 500-550 ezer mezei nyúl, 700 ezer fácán és mintegy 50 ezer szürke fogoly él. A főosztályvezető-helyettes szerint az idei év szintén kedvező lehet a vadgazdálkodás számára árbevételi szempontból, amennyiben az időjárási feltételek megfelelően alakulnak. Úgy tervezik, hogy ebben az évben az árbevétel meghaladja a 14 milliárd forintot és az eredmény is 1 milliárd forint felett alakul majd.
A magyar vadgazdálkodás árbevételének 50 százalékát a külföldi vadászturizmus biztosítja, továbbá jelentős a hazai bérvadászatból származó bevétel is, a lelőtt vadexport ugyancsak nagy hányadot biztosít a bevételből és a múlt évben az élőnyúl kivitel is sokban hozzájárult a bevételek emelkedéséhez.
Mint elhangzott, a szakemberek egy úgynevezett tesztüzemi hálózat létrehozását tervezik annak érdekében, hogy az ágazat gazdálkodása a mainál pontosabban áttekinthető legyen. Ezért a tesztüzemi hálózat egyik feladata, hogy kellő részletességű információkat szerezzenek be a gazdálkodásról és ezeket elemezve megszervezzék az információáramlás legfontosabb
csatornáit, majd az információk feldolgozásának korszerű hátterét is.
2002. április 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás