Hirdetés
Forrás: ForestPress

FAO álláspontja szerint nem a vadmadarak, hanem az emberi tevékenység terjeszti a H5N1 vírust. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élememzési Szervezete szerint indokolatlan a vadmadarakat okolni a H5N1 miatt, az ökológiai szerepüket és a vírus dinamikáját vizsgáló alapos, pontos kutatás nélkül.

Előfordulhat, hogy a vadmadarak azokból az országokból, ahol már azonosították a kórt, bevihetik a betegséget a még érintetlen területekre, állítja a FAO jelentés, de a betegség elsősorban a baromfitenyésztés, a nem megfelelő higiénia és az ellenőrizetlen keresekedelem útján terjed.

Több kutatásra, vizsgálódásra van szükség a vadmadarak vonulásának, a kölünböző fajok sérülékenységének megértéséhez, hogy megfelelő kockázati értékelések készülhessenek, és ahol szükséges, javasolni lehessen a veszély csökkentését célzó intézkedéseket.

A madárinfluenza vírus és a HPAI H5N1 vírus jelenlétének vizsgálata, és nyomon követése a vadon élő allátok körében csak akkor kaphat prioritást, ha a baromfi ágazat is elégséges megfigyelést folytat, és szorosabb felügyeletet alkalmaz, mivel valószínűbb, hogy a fertőzést a háziszárnyasok viszik át az emberre és más arra érzékeny állatokra. A FAO és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) május 3O-31-én konferenciát rendez Rómában a madárinfluenzáról és a vadmadarakról, hogy megpróbálja jobban megérteni a vadmadarak szerepét a madárinfluenza átvitelében. A tanácskozáson a BirdLife szervezet képviselő is jelen lesznek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás