Hirdetés
greenfo/mti

A verespataki aranybányát tervező beruházónak a környezetvédelmi engedély mellett az úgynevezett régészeti mentesítési bizonylatokat is meg kell még szereznie a romániai kulturális minisztériumtól a projekt kivitelezése érdekében, a vállalat azonban egyelőre csak az előbbi jóváhagyás kiváltására összpontosít.

Ez utóbbi engedélyhez azért van szüksége a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalatnak, hogy megkezdhesse a külszíni fejést. A projekt egyik név nélkül nyilatkozó szakértője az Új Magyar Szó című romániai napilaplapnak elmondta, hogy az RMGC beruházása valójában Kelemen Hunor romániai kulturális minisztertől, nem pedig Borbély László környezetvédelmi minisztertől függ. A lap forrása arra utalt, hogy az RMGC által nyújtott garanciák várhatóan arra kényszerítik a környezetvédelmi minisztériumot, hogy zöld jelzést adjon a beruházáshoz, a régészeti mentesítési bizonylatok beszerzése viszont “már keményebb dió”.

Ennek oka az – írja a lap -, hogy az RMGC által koncesszióba kapott területen értékes régészeti leleteket rejteget a föld: a Verespatakot körülvevő hegységeket keresztül-kasul lyuggatják a rómaiak által hátrahagyott, kétezer éves tárnák. Becslések szerint összesen hét kilométer hosszúságú, római korú föld alatti alagútról van szó – írja az újság -, amelynek egy részét megsemmisítenék a bányamunkálatok.

A beruházó Verespatak körül négy hegyen Kirnyik, Orla, Zsig és Cetate kezdene aranykitermelésbe, mindeddig azonban csak az utóbbi két helyszínre kapott régészeti mentesítési bizonylatot. Kirnyikre korábban a kanadaiak elnyerték ugyan a bukaresti kulturális minisztérium jóváhagyását 2004 januárjában, de a dokumentumot jogerősen érvénytelenítette a román legfelsőbb bíróság 2008 decemberében. A régészeti mentesítés hiánya nagy veszteséget jelentene az RMGC-nek, hiszen a településtől északnyugatra fekvő domb rejtegeti a legnagyobb aranykoncentrációjú ércet.

A lap megszólaltatta Szentesy Cecíliát, az RMGC műszaki igazgatóját, aki elmondta, hogy a vállalat az Orla hegyre egyelőre nem is kért mentesítési bizonylatot, hiszen ezen a dombon csak a munkálatok kilencedik évében kezdenék meg a fejtést. Kirnyik esetében újabb jóváhagyásért folyamodnak a román kulturális minisztériumhoz, de ezzel sem sietnek. Egyelőre nem nyújtunk be újabb kérést, mert nem akarunk több frontot nyitni a román állammal. Jelenleg a környezetvédelmi engedély megszerzésére összpontosítunk, s ha ezt megkaptuk, jöhet a többi is magyarázta lapnak a műszaki igazgató.

Az RMGC becslései szerint a négy hegy 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt magában, amit ciántechnológia alkalmazásával akarnak felszínre hozni. A román környezetvédelmi minisztérium 2007-ben felfüggesztette a projekt környezetvédelmi engedélyeztetését, ez az eljárás azonban hamarosan újrakezdődik.

Kapcsolódó anyagok:

Újrakezdik a verespataki környezetvédelmi engedélyezést

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás