Hirdetés

Kormánytámogatást kér Verespatak fejlesztésére Eugen Furdui polgármester, illetve a 2006-ban bezárt színesfémbánya megnyitását követeli, hogy ezáltal vessenek véget a településen uralkodó szegénységnek.

A demokrata-liberális párti (PDL) elöljáró pénteken nyílt levélben fordult Traian Băsescu államfőhöz, Emil Boc miniszterelnökhöz, Ion Dumitrel Fehér megyei tanácselnökhöz, Adriean Videanu gazdasági, Nicolae Nemirschi környezetvédelmi, Vasile Blaga fejlesztési és Theodor Paleologu művelődési miniszterhez, valamint a honatyákhoz és Fehér megyei tanácsosokhoz, a település kilátástalan helyzetére híva fel a figyelmet.

Kifejti, hogy a lakosság 80 százaléka munkanélküli, a településen eluralkodott a kilátástalanság, nincs infrastruktúra-fejlesztés, és emiatt egyre inkább elnéptelenedik a falu. Furdui szerint a kormánynak sürgősen döntenie kell az Erdélyi-szigethegységben fekvő település sorsáról, ugyanis a lakosok úgy érzik, hogy Bukarest magukra hagyta őket. „Nincs alternatíva más megélhetésre. Verespatak 2000 éve bányász település, mindig is a bányászatból élt. 3700 személy él még Verespatakon, és a munkanélküliségi arány meghaladja a 80 százalékot, amióta bezárták az állami bányát. Ettől a hónaptól kezdve pedig már végkielégítést sem kapnak a munkások.” -mondta el az Erdely FM-nek Eugen Furdui polgármester.

A polgármester szerint a hatóságok előtt két megoldási lehetőség áll. Az egyik szerint pénzt fordítanak az egykori bányák felszámolására, a környezet rehabilitálására, a folyóvizek megtisztítására és a pusztuló helyi kulturális örökség megőrzésére. A másik változat értelmében továbbra is engedélyeznék a bányászatot úgy, hogy folytatják a „magánbefektető” (a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai–román vegyesvállalat) által tervezett beruházás környezeti hatástanulmányának engedélyeztetési procedúráját.

A polgármester független szakértői becslésekre hivatkozva azt állítja, hogy a kormánynak idén legalább 260 millió eurót kellene kiutalnia a környék rehabilitálására, a településen található 41 műemlék épület helyreállítására, illetve az infrastruktúra fejlesztésére. Eugen Furdui sérelmezi, hogy az egykori román állami bányavállalat tevékenységének helyi beszüntetése, 2006 óta Verespatakon semmilyen jelentős gazdasági tevékenység sem zajlik.

A kanadai beruházást 2007 őszén környezetvédelmi okok miatt függesztették fel. Verespatakon Európa legnagyobb külszíni aranybányáját tervezték megnyitni. Becslések szerint itt 1600 tonna ezüst és 330 tonna arany található. A szakértők azonban kifogásolják, hogy a beruházó ciántechnológiával termelné ki az itt található aranyat. „Vannak környezetbarátabb aranykitermelési módszerek, a probléma csak az Verespatak esetében, hogy ott annyira ritka az érc, annyira kicsi az aranyérc-tartalom a kőzetekben, hogy csak ciántechnológiával éri meg ezt kitermelni” – mondta el korábban Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület vezetője.

A bányaprojekt környezeti hatástanulmányát eredetileg idén januárban kellett volna megvitatniuk a hatóságoknak és a civil szervezeteknek. A vita viszont elmaradt, de a kanadai befektető arra számít, hogy az új kormány meg fogja adni a kitermeléshez szükséges engedélyeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás