Hirdetés

A Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft. becslést végzett az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszer CO2 többletének első periódusbeli (2005-2007) nagyságára vonatkozóan. Az elemzés a teljes többletet (EU25) a három évre vonatkozóan 206 millió kibocsátási egységre (Emission Unit Allowance, EUA) valószínűsíti, amely a teljes kiosztott mennyiség közel 3 %-a.

Az Európai Bizottság május 15-én jelentette meg a 2005. évi hivatalos széndioxid kibocsátási adatokat (9.000 létesítményre vonatkozóan). Jelenleg 4 ország (és további 3.000 létesítmény) esetében nem állnak rendelkezésre a jelentések, Ciprus, Lengyelország Luxemburg és Málta még nem rendelkeznek hivatalos kiosztással és/vagy aktív regiszterrel, ami lehetővé tenné az emissziós adatok közzétételét.
Összesen 1.829,5 millió tonna kibocsátására feljogosító egységet osztottak ki az EU ETS (EU Emission Trading Scheme)-ben résztvevő szektorok számára, miközben a hitelesített jelentések szerint a vonatkozó létesítmények “mindössze” 1.785,3 millió tonna (EU21) széndioxidot bocsátottak ki a légkörbe 2005-ben. Várhatóan szintén jelentős többlettel rendelkezik a jelentését egyelőre nyilvánosságra nem hozó Lengyelország is. A valódi feleslegre ugyanakkor még hatással lehet az új belépők tartaléka, a „bankolás” lehetősége, továbbá a rendszerben utólag történő kiigazítások is.
Az eddigi hivatalos 44,2 millió tonna kvótafelesleget, illetve a még adataikat nyilvánosságra nem hozó országokból származtatható kvótatöbbletet is figyelembe véve a Vertis elemzői Monte-Carlo szimulációt készítettek az első kereskedési időszak várható karbon egyenlegére vonatkozóan.

A modell alapján megállapítható, hogy jelentős többlet van a kibocsátás-kereskedelmi piacon. A többlet 90 %-os valószínűséggel 75 millió és 335 millió EUA közötti tartományba esik, legvalószínűbb értéke 206 millió EUA, amely nem indokolja a jelenlegi magas kvótapiaci árakat. „Fundamentálisan az árak csökkenésére számítunk, azonban az EUA árfolyam alakulását spekulatív tényezők is befolyásolhatják. Ezen felül a kvóta-egységek ára a liberalizált árampiacokon beépül az áramárba, így jelentős érdekeltség lehet az áramtermelők részéről az kibocsátási egységek árának magasan tartásában.” – magyarázza Szabó Gergely, a Vertis elemzője.

Amennyiben részletesebb információk érdeklik az elemzéssel kapcsolatban, kérem tekintse meg honlapunkat, valamint kérdéseivel forduljon kollégánkhoz:
Szabó Gergely, Elemző
Telefon: 06 1 488 8417
Mobil: 06 30 346 62 14
Fax: 06 1 488 84 11
E-mail: gergely.szabo@vertisfinance.com
www.vertisfinance.com
www.euets.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás