A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Legyen valaki gyerek, felnőtt, idős, férfi vagy nő, egy veterán autó látványa alighanem lenyűgözi. Az ilyen klasszikus járgányok pedig a közös nevezőt jelentik még a leginkább megosztott táborok között is, hiszen nem lehet nem szeretni őket – ahol megjelennek, ott rabul ejtik a szemeket. 

Így van ez a 21. században is, sőt, minél “oldtimerebb” lesz a járgány, annál inkább exkluzív. Persze az idő vasfoga rajtuk is fog – ezért lehet szükség egy kis korszerűsítésre, felújításra, hogy a régi szerelem újra teljes mértékben fellángoljon!

A Widi Automotive veterán autó restaurálás szolgáltatásai a teljes felújítási folyamatra kiterjednek, de a szakemberek egy-egy alrendszer – például motor és hajtáslánc – korszerűsítését is vállalják, sőt, a nehezen beszerezhető tartozékokat is legyártják. A munka során nagy hangsúlyt fektetnek a muzeális minősítések (Oldtimer vizsga, FIVA minősítés) megszerzésére.

Mit jelent a veterán autó restaurálás?

A veterán autó restaurálás célja a klasszikus járművek helyreállítása eredeti minőségben, 21. századi módon. A munka magában foglalja a kocsi különböző részeinek, például a karosszériának, a motornak, az üléseknek, vagy akár az elektromos rendszereknek a teljes körű felújítását, cseréjét.

Nagyon fontos, hogy az eredeti terveknek és anyagoknak megfelelően történjen a felújítás, hogy a járgány hű maradjon régi önmagához, állapotához. Ehhez pedig mély és speciális szaktudásra van szükség, továbbá a ritka alkatrészek beszerzésének képességére, hogy az autó újra működőképes, vagy muzeális különlegesség legyen – de mindenképpen kifogástalan esztétikai állapotú.

A klasszikus járművek felújításának fő lépései

A veterán autó felújítása hasonlóképpen zajlik, mintha csak az új kocsit vinnénk a szervizbe. Na jó, azért van pár különbség. Egy régi járgány ugyanis sokszor már nincs is olyan állapotban, hogy a saját kerekén elguruljon a műhelybe. 

Ezért érdemes felvenni a kapcsolatot a restaurálást végző szakértői csapattal, és egyeztetni a jármű megtekintéséről. Ezt követően jön az átvizsgálási szakasz, ami alapján fogunk kapni egy árajánlatot és időtervet, majd ha minden rendben van mindkét fél részéről, akkor indulhat maga a restaurálás, a munka sava-borsa.

A felújítási folyamatról dokumentáció készül képekkel, videókkal és leírásokkal, így a végén pontosan tudni fogjuk, mi és miért zajlott a műhelyben. Ha minden jól ment, a restaurálás végén tökéletes állapotban kapjuk vissza a járművet – de vigyázzunk, mert elbújni nem nagyon fogunk tudni vele!

Mikor érdemes műhelybe vinni az oldtimer járgányt?

A ritka és nagy értékű autókat anyagilag és minden szempontból megéri felújítani, ennek értékhatára körülbelül 70.000 euró, ha befektetésként akarunk rá tekinteni. Persze sokszor az érzelmek döntenek, ezért is látunk OT-Ladákat, Trabantokat és egyéb régi járgányokat is még az utakon. 

Bár manapság már sokan a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik, amikor autót választanak, a klasszikus járművek mégsem fognak eltűnni soha. Mert ez egyfajta szerelem is!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás