Hirdetés

Európa állatvédõ szervezetei az élõállat-kereskedelem csökkentését, az állatvédelmi követelmények betartását és a fertõzõ betegségek terjedésének megakadályozását követelik

2002. május 27.-én óriási képeslapot kap majd Brüsszelben az Európai Unió Agrárminisztereinek Tanácsa. A képeslap üzenete a a nemzetközi vágóállat-kereskedelem elleni tiltakozás, amely évente több millió állatot érint Európa szerte.

Az óriás képeslap Európa együttérző polgárainak fotóiból áll, akik arcukat adták a tiltakozáshoz. Az óriásmontázst május 27.-én 14 órakor veszi át Nagy-Britannia, Hollandia, Németország és Svédország mezõgazdasági minisztere, a Tanács épülete elõtt.

Az akció szervezõje, az Európai Koalíció a Gazdasági Állatokért nevű esernyõszervezet, amely a brit Compassion in World Farmingot és 23 európai társszervezetet foglal magába. A Koalíció magyarországi partnere a Fauna Egyesület, amely pártoktól független társadalmi szervezet. A Fauna Egyesület 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy az oktatás és szemléletformálás eszközeivel harcoljon az állatok életkörülményeinek javításáért.

2001. Novemberében az Európa Parlament elfogadta a nyolc órás vagy ötszáz kilóméteres határt a vágóhíd eléréséig. A Bizottság Állatvédelmi és Állategészségügyi Tudományos Testülete (SCAHAW) 2002. Márciusi jelentésében fogalmazta meg azt a következtetést, hogy a fertőző betegségek gyors és nagy távolságokon belüli terjedése a hosszú távú állatszállításokra vezethető vissza. Ezért indokolt az élőállatokat csak a lehető legközelebbi vágóhídra szállítani. Az Európai Koalíció azt várja a Miniszterek Tanácsától, hogy a fenti következtetéseket figyelembe véve mielőb alkossa meg az állatok szállítás közbeni védelmét szolgáló európai irányelv szigorítását.

Hazánkon évente közel 50 000 kamion halad keresztül élõállatokat szállítva az Unió vágóhídjaira. Emellett Magyarország minden évben közel egymillió élõbárányt és juhot exportál Olaszországba és mintegy százezer élõsertést a környezõ országokba. A Fauna Egyesület tiltakozik a magyar állatok exportja ellen és kéri a földmővlésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy döntéseivel ne az élõállatok, hanem a hús-és állati termékek nemzetközi kereskedelmét támogassa.

Az óriásképeslapon és a brüsszeli demonstráción Magyarország is képviselteti magát a nemzetközi vágóállat-kereskedelem elleni mozgalom tagjaként.

A brüsszeli demonstráción készült fotó- és videofelvétel május 28.-tól beszerezhetõ a Fauna Egyesületnél. Tovabbi információért kérjük hívja az alábbi telefonszámokat:
Kaufer Virág 06 20 478-1465
Lars-Erik Sipos: 06 30-431-6041

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás