Hirdetés

A vizekről való gondoskodásért számos formában felelős hazai szervezetek magas szakmai színvonalon látják el feladataikat – hangsúlyozta Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter csütörtökön Kazinbarcikán.

A Víz Világnapja és az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Rt. alapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen hangsúlyozta: a vízügyi szakemberek a nemzetközi normákat érvényesítő, ugyanakkor a nemzeti sajátosságokat szem előtt tartó vízügyi politika megalapozásával szolgálják a jelent és a jövőt.

A vízzel úgy kell gazdálkodni, hogy bármely célú felhasználásában tükröződjenek a gazdasági, társadalmi, kulturális értékei, azaz a vízügyi kormányzat döntéseiben meg kell jelennie a vízhez kapcsolódó közérdek sokszínűségének – mutatott rá a miniszter. Kiemelte: érvényesülnie kell az egyén egészséges ivóvízre való jogának, az ipari felhasználók szükségleteinek, a környezetvédelmi szempontoknak és vízbázisaink védelmének. Garantálni kell a vízellátás biztonságát, az ökorendszerek védelmét, el kell tehát hárítani a vizeket egyre gyakrabban fenyegető környezeti ártalmakat – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: továbbra is összetett és nagy munka vár a vízügyi szakemberekre, ami csak széles társadalmi összefogással, nemzetközi együttműködéssel, a szakmai és civil szervezetek bevonásával, az állampolgárok aktív közreműködésével lehet eredményes. Üszögh Lajos, az ÉRV vezérigazgatója a társaság 40 évének legjelentősebb állomásait felidézve elmondta: 1962-ben Magyarországon itt kezdődött meg regionális vízellátási rendszer kiépítése.

Alapvető cél volt Kazincbarcika, Ózd és a környező települések és ipari üzemek vízellátása. Mára a rendszer három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád – területét összefogó korszerű és gazdaságosan működő egységgé fejlődött. A társaság az ünnepségen vette át az auditáló cégtől az ISO 14001-es környezetközpontú minőségbiztosítási feltételek bevezetését igazoló tanúsítványt.
2002. március 21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás