Hirdetés

A Balaton-vidék természeti értékeinek közös megóvása érdekében megállapodást kötött a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a tó déli partján is tevékenykedő Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint az északi parton és a Kis-Balatonon illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park kedden Siófokon.

A vízi rendészet kezdeményezésére született együttműködési megállapodás alapján a természetvédelem szakemberei és a vízirendőrök tájékoztatják egymást, ha természet-károsítással találkoznak, és szakértőként segítenek egymásnak az eljárások során. A balatoni élőhelyek megismertetése érdekében a két nemzeti park átadta a vízirendőrségnek a védett területek térképeit. A balatoni bejárók és egyéb vízi létesítmények felmérésére a nemzeti parkok szakemberei és a rendőrök rövidesen helikopterrel repülik körbe a tavat. A későbbi hasonló légi szemlék lehetővé teszik, hogy figyelemmel kísérhessék az engedélyezett vagy nem engedélyezett vízparti létesítményekben történő változásokat. Az együttműködést a három intézmény mellett kiterjesztik az érintett hatóságokra, a környezetvédelmi felügyelőségekre és a vízügyi igazgatóságokra, amelyekkel évente többször is közös Balaton-bejárást terveznek. A vízi rendészet a szerződés alapján járműveket biztosít a nemzeti parkoknak, hogy lehetővé váljon a természetvédelmi hatósági ellenőrzés a Balaton legeldugottabb részén is.

A tó déli partján illetékes Duna-Dráva Nemzeti Park jelentős fejlesztéseket tervez: előkészítik a Balatonfenyves és Balatonberény közti nádas védetté nyilvánítását, és civil kezdeményezésre a Balatonnal érintkező Nagyberekben további védett körzetek kialakítására készülnek. Iványi Ildikó, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója a szerződés aláírását megelőző tárgyaláson elmondta, a Nagyberek fonyódi, ordacsehi és lellei részét illetően folynak előkészületek a védetté nyilvánításra. A cél a Nagyberek önálló tájvédelmi körzetté fejlesztése. A déli Balaton-part keleti felében az erdők védelme ró feladatokat a nemzeti parkra. Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója arról számolt be, hogy míg a déli part nádasai ma még nem élveznek védelmet, az északi parti nádasok háromnegyede védett. Az északi parton a vadászat körüli fejetlenség okoz sok gondot, mert a vadásztársaságok tagjai gyakran nem tudják, hogy például nem récézhetnek a Balatonnál, de a dúvad-gyérítést nem akadályozza a tó természeti értékeit védő törvény. Az engedély nélküli partfeltöltések, a nádasok irtása és a horgászcsónakok, vitorlások nádasban való, szintén szabálytalan tárolása elleni hatásos fellépést reméli a vízirendőrség az együttműködéstől. A vízirendőrség kezdeményezi balatoni csónakmenhelyek létesítését, amelyekben a kis pénzűek is el tudják helyezni a vízi járműveiket.
2002. március 5.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás