Hirdetés

Új Vízerőmű Sztenderdet fogadott el a napokban a Nemzetközi Vízerőmű Kongresszus (World Hydropower Congress).  Ennek célja – főként az újonnan tervezett és leendő vízerőművek esetében –, hogy csökkentse a vízerőművek negatív hatásait a folyókra, a természetre és a társadalomra.

A most elfogadott sztenderd a WWF értékelése szerint azonban nem mérsékli eléggé a káros hatásokat, és nem kellően szigorú ahhoz, hogy megakadályozza a szabad folyású folyók vagy kritikus jelentőségű vízparti élőhelyek károsítását.

Nem beszélve arról, hogy továbbra is lehetővé teszi, hogy védett természeti területeken vízerőművek tervezésébe és építésébe kezdjenek a befektetők. Ez már az előttünk álló évtizedekben is a természeti állapot romlásához vezethet, mely a globális természeti és társadalmi krízis egyik fő előidézője. A vízerőművek tervezőitől és építtetőitől olyan elköteleződésre lenne szükség, mely segít elkerülni a múlt hibáit, és nem sodorja visszafordíthatatlan romlásba a természetvédelmi területeket.

Részletek a WWF honlapján>>>

Nyitókép: vízierőmű a romániai Retyezát Nemzeti Parkban. Fotó Michel Gunther / WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás