Hirdetés

Az elmúlt néhány évben minden eddigi mértéket meghaladó árhullámok vonultak le a Tiszán és mellékfolyóin. Ezek hatására mára már mindenki számára világossá vált, hogy a több mint egy évszázadon keresztül eredményes védelmet biztosító gátrendszer további emelésével nem lehet megoldani az egyre nagyobb mennyiségű víz biztonságos elvezetését. A kívánatos mértékű árvízi biztonság érdekében egyszerre több intézkedésre van szükség, ezért a WWF Magyarország a következőket javasolja:
1. Az eddigieknél szorosabb együttműködést kell kialakítani a szomszédos országokkal – a környezetvédelem érdekeit előtérbe helyezve.
A vízgyűjtőterületeken történt változások – erdőirtások, egyéb gyors vízelvezetést eredményező beavatkozások – kedvezőtlen hatásai Magyarországon nem orvosolhatók. Éppen ezért van különös jelentősége az idén május elejére, a WWF kezdeményezésére szervezett ún. Kárpáti Csúcsnak, amelyre a Kárpátok és a Duna menti országok elnökeit és környezetvédelmi minisztereit hívták meg Bukarestbe. Ezen a tanácskozáson Magyarországnak világossá kell tennie alvízi helyzetéből adódó nehézségeit és a nemzetközi szervezeteknél minden befolyását latba kell vetnie annak érdekében, hogy a Duna-Kárpátok régióra nagyobb nemzetközi figyelem irányuljon. Ez a környezeti problémák felszámolását is segíti.
2. Az Új Vásárhelyi terv előkészületeire létrehozott bizottság gyorsítsa fel tevékenységét, és mielőbb dolgozza ki javaslatát az árvizek szétterítésére. A kidolgozás alatt álló Nemzeti Környezetvédelmi Program (2003-2009) adjon választ az Alföldön kialakult új kihívásra.
A vízgyűjtőterületen történő beavatkozások kedvező hatásai csak évtizedek múlva jelentkeznek, ezért lehetőségeink figyelembevételével nekünk is meg kell tennünk a valószínűleg fájdalmas, de elkerülhetetlen intézkedéseket. Az egyre magasabb árvízi szint okozta veszélyhelyzet csak akkor csökkenthető, ha a vizet alacsonyabb szinten sikerül szétterítenünk. A folyótól valamikor elvett árterek egy részét vissza kell adni. Mivel ma a Tiszát és mellékfolyóit települések sora övezi, a gátak távolabbra helyezésére alig van lehetőség. Ugyanakkor a települések veszélyeztetése nélkül, de más érdekeket vélhetően súlyosan sértő módon biztosítani kell a víz szétterítését. Ám tudomásul kell venni, hogy nem lehet évről évre óriási távolságon ideiglenes gátmagasítást végezni, olyan módon, ahogy emberfeletti erőfeszítések árán 2000-ben Szolnokot sikerült megmenteni az árvíztől.
3. A nagyobb árvízi biztonság elérése érdekében szükség van a gátak további megerősítésére, de hosszú távon ez nem oldja meg a problémát.
További információ:
Haraszthy László, igazgató, WWF Magyarország tel: (1) 214-5554
Márkus Ferenc, igazgatóhelyettes, WWF Magyarország tel: (1) 214-5554, (30) 311-1750
WWF Magyarország Budapest, 1124 Németvölgyi út 78/b
WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás