Hirdetés

A kormány ülésén úgy döntött, hogy a Zengőt, mint lokátor-telepítési helyszínt elveti, új radarállomást nem létesít, hanem egy meglévőt korszerűsít a Tubes-tetőre, ahol jelenleg is egy úttal ellátott katonai bázis működik.

A döntés nyomán el kell készíteni a NATO beruházás környezeti hatástanulmányát. Ha a hatástanulmány bebizonyítja, hogy a lokátor a hegyen található természeti értékeket nem károsítja, akkor a terv hatósági engedélyt kaphat – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter november 23-i sajtótájékoztatóján. A kormány arról is intézkedett, hogy a nyilvánosságot be kell vonni az előkészítés folyamatába. Tehát a kormány a most kezdődő hatásvizsgálat során számít az érdekeltek és civilek aktív közreműködésére. A döntésről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma személyesen tájékoztatta Sólyom Lászó köztársasági elnököt. A találkozón részt vettek Juhász Ferenc honvédelmi és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
A döntés indokai:
A Zengőn található különleges természeti értékek (például a bánáti bazsarózsa termőhelye) miatt a terület régóta természeti védelem alatt áll. A természeti értékekben jelentős kárt okozó eredeti terveket, így különösen a Zengő oldalába beékelődő több hektár alapterületű szerpentin út megépítését, a terület erdő művelési ágból való kivonását, a bánáti bazsarózsa áttelepítését az Orbán-kormány idején keresztül erőszakolták a hatóságokon. Az engedélyezési folyamatban a helyi önkormányzatoknak és az állampolgárok szervezeteinek érdemi vélemény-nyilvánításra nem volt lehetőségük. Ennek is köszönhető, hogy az előző ciklusból örökölt Zengő beruházással szemben 2003. végétől társadalmi tiltakozás is kibontakozott.
Ezt is méltányolva a kormány 2004 közepén tudós szakértőkből álló vizsgálóbizottságot alakított. A testület a Zengő-csúcs mellett más helyszíneket is érdemben megvizsgált, ám igazán megfelelő helyszínt nem talált. A bizottság javaslatára a kormány 2005. februárjában úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott, majd azt követően engedélyezett módon nem épülhet meg. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új tervet, új koncepciót kért és alternatív megoldások feltárását rendelte meg. Ezek eleve kizárták a természetvédelmi területeket, és azokat is, ahol a radar telepítése természeti értékeket tenne tönkre. Mindezek mellett a megfelelő radartechnikai teljesítmény is alapfeltétel volt. A Tubes ilyen megoldás, amelynek a Zengővel szemben van egy katonai előnye is: az országhatártól Pécs felé repülő objektumokat jobban „látja”. A terület védettségi állapota sem romlik, hiszen a katonai bázis jelenleg sem áll természeti oltalom alatt, ráadásul az új radar már meglévő berendezések helyére kerülhet.

Mit tett a zöldtárca a környezet védelméhez fűződő alkotmányos jog érvényesüléséért?

A környezetügyi tárca a létesítmény engedélyeztetési folyamatának kezdetétől azt szorgalmazza, hogy a Zengő-csúcs helyett máshol épüljön meg az ország védelme és szövetségesi kötelezettségeink miatt fontos radarállomás. Az előző kormányzati ciklusban véleményét a közigazgatási és egyéb egyeztetések során fejtette ki, de álláspontját háttérbe szorították. A tárca képviselői 2003. nyarán ismét felvetették a Zengő alkalmatlanságát, ám ez sem volt képes megállítani a már elindult folyamatokat. Az első civil akciók után Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2004 elején a közvélemény és a civil zöld szervezetek előtt is azt a határozott álláspontot foglalta el, hogy természetvédelmi szempontból a legkevésbé kívánatos helyszín a lokátor állomás telepítésére a Zengő, az eredeti tervek megvalósítását el kell vetni, és alternatív helyszínek vizsgálatára van szükség. A miniszter szorgalmazta és elérte, hogy a kormány szakértői bizottságot állítson fel, és azt, hogy az eredeti terv megvalósítását 2005 elején a kormány elvesse. A zöldtárca vezetője szorgalmazta és elérte, hogy a kormány alternatív helyszíneket vizsgáljon meg. Mindezek eredménye a mai, Tubes melletti döntés. A környezetvédelmi miniszter a jövőben is aktívan fog fellépni annak érdekében, hogy a hatásvizsgálat alaposan és körültekintően történjen meg, abba az állampolgárokat és szervezeteiket érdemben bevonják, és a beruházás semmiféle környezet- vagy természetvédelmi érdek sérelmével ne járjon.

Kapcsolódó anyagok:

Védegylet: szigorú feltételek mellett elfogadható a Tubes

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás