Hirdetés

A kormány februárban rendeletben szabályozta az autópályák építésénél az utak mellett kialakítandó védőövezetek nagyságát. A levegőtisztaságról szóló rendelet – amelyet az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT), valamint több környezetvédő szervezet mellett a Levegő Munkacsoport is véleményezett és támogatott – százméteres védelmi övezetet határozott meg. A rendeletet a kormány – szokatlan módon – a július 1-jei hatálybalépés előtt egy újabb rendelettel módosította, százról ötven méterre szűkítve a kötelező védőtávolságot, ezzel jelentősen csökkentve az autópálya-építések költségét.
Elmulasztotta azonban kikérni az OKT és a zöldek véleményét. Lukács András, a több mint száz környezetvédő szervezetet tömörítő Levegő Munkacsoport vezetője kijelentette: a módosítást alkotmányellenesnek tartják, és az Alkotmánybírósághoz fordulnak a második rendelet megsemmisítését kérve. Az Alkotmánybíróság a védett területek privatizálásával kapcsolatos határozatában kimondta, hogy a környezet védelmének jogszabályban rögzített szintje jogszerűen nem csökkenthető.
A Környezetvédelmi Minisztérium az ügyről nem kívánt nyilatkozni. Lapunk azonban úgy értesült, hogy a második kormányrendelet ellen a jogszabályt véleményező környezetvédelmi tárca szakértői is tiltakoztak, de ezt a rendelet előkészítői nem vették figyelembe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás