Hirdetés

Lycos Environment News Service- Az elmúlt 21 évben az északi félteke egyes részei sokkal zöldebbek lettek, mint korábban voltak. Műholdas adatok alapján azt állapították meg a szakérők, hogy 1981 óta az északi szélesség 40. fokától északra- például New York, Madrid és Ankara környékén- erőteljesebben növekednek a növények az emelkedő hőmérséklet és az üvegházgázok növekvő koncentrációja miatt. A növények által borított területek nagysága nem növekedett, de a meglévő növényzet sűrűbb lett, a globális klímaváltozás váratlan hatását jelezve.
„Ez egy fontos kutatási eredmény, a globális szénkörforgalomra való hatása miatt”- mondta Ranga Myneni, aki a bostoni egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.
A széndioxid az egyik legfőbb üvegházgáz, és fontos szerepe lehet a globális felmelegedésben. A gáz a növények növekedését is serkenti, főként a gyorsan növőkét, köztük például a gyomokét.
A globális felmelegedésről szóló, sokat vitatott Kyotói Egyezmény alapján a legtöbb északi fejlett ország felhasználhatja a növényzet szénelnyelő képességét az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére tett vállalások betartásának céljából. Ha az északi erdők zöldebbek lettek, már most több szént nyelnek el, mint azt korábban várták- jegyezte meg Myneni.
további információk angolul

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás