Hirdetés

Az Egyesült Államok hadserege folyamatosan újabb szuperfegyvereket fejleszt ki, szinte megállíthatatlanul. Az első igazán nagy sikert az atombomba hozta, majd a csúcstechnológiás vadászgépek és a lopakodó bombázók lettek sztárok. Most végre kifejlesztették az eddigi legfélelmetesebb harcászati eszközüket: az elpusztíthatatlan szendvicset.

Ennek a szendvicsnek csöppet sem árt a szélsőséges időjárás, nem zavarja, ha kemény kézzel bánnak vele, az ejtőernyős ugrás meg sem kottyan neki. Egyetlen dolog van, ami elpusztíthatja: a katonák emésztőrendszere. A különleges táplálékot úgy tervezték, hogy 26 Celsius fokon három évig, 38 fokon hat hónapig „friss” maradjon.

Az Egyesült Államok hadserege évek óta szeretett volna olyan élelmiszereket kifejleszteni, amelyeket a katonák bármikor azonnal elfogyaszthatják. Bár a szendvicsek elkészítéséhez az alapanyagok eddig is rendelkezésre álltak, azokat tartósítani és elkülönítve kellett tárolni, és a katonáknak maguknak kellett elkészíteniük a szendvicseket.

A különböző összetevőkben található vízmennyiségnek ki kell egészítenie egymást, magyarázta el a problémát Michelle Richardson, a US Army Soldier Systems Center tisztje. Magyarán: ha túl sok víz van a húsban, akkor átázik a kenyér.

A kutatók ezért pepperonit és csirkehúst raktak a szendvicsekbe, és azokat nedvesítőszerekkel kezelték, amely megakadályozza a víz kiszivárgását. Ezzel nemcsak azt érték el, hogy a kenyér nem ázik át, de a baktériumok növekedéséhez szükséges nedvességtartalmat is korlátozták.

A szendvicseket ez után becsomagolták, és a rétegelt műanyag tasakok oxigénkötő vegyi anyaggal töltötték meg. Az oxigén hiánya megakadályozza az erjedést, a penészesedést és a baktériumok növekedését.

A kóstoláson résztvevő katonák elfogadhatónak találták a szendvics minőségét, ezért a kutatók újabb fogásokat szeretnének készíteni, például zsebpizzát, krémes süteményt és mogyoróvajas szendvicset.

Ezek az ételek 2004-ig nem fognak szerepelni a bevetéseken, de egy idő után valószínűleg bárki megvásárolhatja azokat a sarki közértben.
Forrás: www.stop.hu/jovonezo
2002.04.14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás