Hirdetés
A Zöld Demokraták Szövetségének közleménye

Európa három beltengerének zöld pártjai, társadalmi szervezetei és szakértői találkoztak a hétvégén a szlovéniai Isolán és tárgyaltak a Fekete-tenger ökológiai állapotának rohamos romlásáról.

Az utóbbi tíz év alatt a Fekete-tengeri kereskedelmi halászat 80 százalékkal esett vissza, amelyet az Atlanti-óceán észak-amerikai partjainál honos medúzafajta kártékony közbeavatkozásának tulajdonítanak.

A Kaszpi-tengeri olajkutak tartalmának jelentős része csővezetékeken jut el a Fekete-tengerig, majd onnan szupertankerek szállítják az olajat az Egyesült Államokba. A tankerek azonban a visszaúton tengervizet is szállítanak. A fenéksúlyként szivattyúzott víz élőlényekben gazdag. A ballasztvízbe egy olyan medúzafélét is szivattyúztak, melynek nincs természetes ellensége a Fekete-tengeren. Ez a rendkívül agresszív medúzafaj (Mnemiopsis Leidiyi) hihetetlen gyorsasággal terjedt el a Fekete-tengeren, felfalva minden élőlény lárváját és ikráját. A védekezés módját egyelőre nem ismerik a szakértők.

A Barátság Kőolajvezeték és a Adriai kőolajvezeték működése miatt veszélybe kerülhet az Adriai-tenger tisztasága, s hasonló veszélynek van kitéve a Balti-tenger is. Ott a Chevron Texaco akar egy Lengyelországon áthaladó kőolajvezetéket kiépíteni, mely eljuttatja a Kaszpi-tengeri kőolajat.

A zöldek most halászati és turisztikai szervezetekkel kívánnak összefogni az élővilág megmentéséért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás