Hirdetés

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium még ezen a nyáron elkészíti a jövő évi agrártámogatásokat szabályozó rendeletét. A WWF Magyarország üdvözli, hogy a környezet- és természetvédelmi szempontból is rendkívüli jelentőségű rendszer kidolgozásához a Minisztérium új vezetése a legszélesebb szakmai közvélemény javaslatait kérte.
A WWF Magyarország alapelvnek tartja, hogy a magyar gazdák versenyképességét nem a feleslegben termelt, ellenőrizetlen vegyszerfelhasználással előállított termék mennyisége alapján fizetett piactorzító támogatásokkal kell biztosítani, hanem a környezetkímélő termelést segítő szerkezetváltás előmozdításával. Míg az ipari módszerekkel előállított termény egyre kevésbé eladható, a környezetkímélő módszerek nemcsak a hazai vizeket, talajt és élővilágot kímélik, de az egészséges termény Európában sokkal inkább piacra talál.
A WWF Magyarország ezt figyelembe véve a következőkben foglalja össze az agrártámogatási rendszerrel kapcsolatos elvárásait:

1. A szabályozás legyen hosszú távú és kiszámítható, hiszen e nélkül nem biztosított a szakmai elvárásoknak megfelelő, fenntartható gazdálkodás.
2. Az agrár-környezetvédelmi szempontok támogatási feltételként épüljenek be a rendszer minden elemébe.
3. A túltermelés ösztönzése helyett a támogatások irányuljanak az extenzív gazdálkodás fellendítésére, kihasználva, hogy a magyarországi mezőgazdasági területek környezeti terhelése az európai átlagnál jóval alacsonyabb.
4. A pályázatok elbírálása nyilvános, előre meghatározott környezetvédelmi feltételrendszer alapján történjen, s a döntést szigorú ellenőrzés kövesse.
A WWF Magyarország bízik benne, hogy ezek az Európai Unióban elfogadott alapelvek Magyarországon is a rendszer legfontosabb céljaivá válnak, és az új szabályozás egyszerre fogja szolgálni a magyar gazdák és a természet érdekeit.
További információ:
Gulyás Levente, programvezető, WWF Magyarország
Tel: (1) 214-5554/228,

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás