Hirdetés

Le kell bontani a néhány napja kék zászlóval kitüntetett balatonlellei homokfövenyes strandot, amelyet három héttel ezelőtt adtak át, s azóta rendkívül nagy népszerűségnek örvend a fürdőzők körében – de az erre vonatkozó határozat ellen aláírásgyűjtés indult.

Az elismerés és a bontásra felszólító döntés aláírója egyaránt környezetvédelmi hatóság, előbbi a szaktárca, utóbbi a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

A Balaton-part leghosszabb, teljes egészében homokkal borított strandján az átadás óta rekordokat döntött a forgalom. A bevétel az amúgy pénzügyileg nem túlságosan “eleresztett” tulajdonos és egyben működtető helyi önkormányzat kasszáját gyarapítja. Az ötlet bevált, a homokos strandra minden nap ki lehetne tenni a megtelt táblát. Ám ami jó a strandolóknak, nem jó a környezetvédelmi hatóságnak. A felügyelőség szakemberei szerint ugyanis túl sok a homok a partszakaszon, a kivitelezés nem felel meg a 2004-ben kiadott engedélynek, ezért elrendelték a lellei lidó bontását. Egyúttal azt is kikötötték, hogy a tervekkel ellentétben nem tölthetik fel hasonlóképpen a kikötőtől nyugatra eső területet.

A város polgármestere a határozat ellen a lidó példátlan népszerűségére és arra hivatkozik, hogy a két évvel ezelőttihez képest jelenleg mintegy 20 centiméterrel magasabb a tó vízállása, ezért kellett magasabbra építeni a fövenystrandot. Ha nem így tesznek, akkor az odaszállított finom homokot bemosta volna a víz. Vízügyi szakemberek szerint is jobb az, ha a tóból a homokos partra kerül a tóból például a nádtörmelék, s nem kiépített védművekre, ahonnan nehezen összegyűjthető a hulladék.
A lellei lidót naponta hivatalból kirendelt “tisztaságfelelősök” gereblyézik tisztára, az eddigi tapasztalatok alapján a strandolók is jobban ügyelnek a tisztaságra. A szakhatóság bontási határozata ellen a helybeliek és a nyaralók aláírásgyűjtésbe kezdtek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás