Hirdetés
greenfo/MTI

Vételi ajánlatot tesz a kormány a Bakonyi Erőmű Zrt.-re. A Mal Zrt. sok pénzzel tartozik az erőműnek, stratégiailag fontos mindkét szervezet életben tartása.

A kormányszóvivői tájékoztatás szerint a kormány megtárgyalta a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel szoros összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését.
"A kormány számára kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség – Ajka városa – fűtésének biztosítása, éppen ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlatot is tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán" – áll a közleményben.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója a bejelentést követően azt mondta: minden megoldásban közreműködnek, amely a munkahelyek megtartásához szükséges, de ehhez a bankkonzorcium és a beszállítók teljes együttműködésére továbbra is szükség van.
Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója nem reagált a vételi tárgyalási ajánlatról szóló bejelentésre, mert mint fogalmazott a részletekről még nincsen információjuk. Az esetleges MVM-tranzakcióról szóló sajtóhírekre korábban azzal reagált, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek több kérdést kell rendeznie ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen a tulajdonosváltásról.
Ezek közül az egyik a Mal Zrt. közel másfél milliárd forintos tartozása, amelyet az erőmű már nem képes tovább finanszírozni. A másik rendezésre váró kérdés, hogy a Bakonyi Erőmű csaknem másfél éve perben áll a magyar állammal, mert a Magyar Energia Hivatal (MEH) 2011 január elsejétől megvonta a társaságtól a bioenergia termelési kvótájának egyharmadát.

Kedden a Mal Zrt.-nél és beszállítóinál lévő munkahelyek megmentését kérte a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), illetve tagszervezete, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet. A csaknem hatezer aláírással ellátott petíciót az érdekképviseletek Budapesten Giró-Szász András kormányszóvivőnek, valamint a parlamenti frakciók képviselőinek adták át. A timföldgyár a vörösiszap-katasztrófát követően került nehéz helyzetbe: az iszapömlést követő kármentesítés költségei, a technológiaváltás, és a céget finanszírozó bankok jelentős tőkekivonása miatt a Mal működőképessége határára jutott. A munkahelyvédelmi petíció szerint a Mal Zrt. ma még több mint ezer dolgozót foglalkoztat. A beszállítói körrel együtt mintegy 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán a vállalatra kiszabott 135 milliárd forintos környezetszennyezési bírság miatt, amely bizonytalanná tette a finanszírozást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás