Hirdetés

A Dunai Nemzeti Park létrehozása mellett foglalt állást a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és a szlovákiai Nagyszombat kerületi önkormányzatának elnöke közös sajtótájékoztatón tegnap Ásványrárón.

Szakács Imre és Peter Tomacek egyetértettek abban, hogy támogatják a közös nemzeti park kialakítását, de nem hiszik, hogy ez a kérdés néhány hónap alatt megoldódik. A szigetközi terepbejárást követően Szakács Imre a sajtótájékoztatón kiemelte, a térség alsó részének a jelenleginél több vízre van szüksége. A közgyűlési elnök – aki egyben fideszes országgyűlési képviselő – emlékeztetett: 1991-ben országgyűlési határozat született arról, hogy a Duna mentén nemzetközi összefogással három nemzeti park létesüljön. A határozatnak megfelelően a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkok létre is jöttek, a Dunai Nemzeti Park megalakítása azonban még várat magára – mondta a megyei elnök. Hozzátette: a terület olyan egyedülálló vizes élőhely, amely különleges természeti értékek őrzője. Az ellenzéki politikus szerint a nemzeti park lelassult létesítési folyamatának újabb lendületet kell adni.

Peter Tomacek közölte: támogatja a közös nemzeti park létrehozásának ügyét, a megoldás azonban hosszabb időt igényel, mivel “kormányérdekeket is érint”. Pap János, a térség fideszes országgyűlési képviselője leszögezte: a régió értékeit, köztük a Dunát, meg kell őrizni és rehabilitálni szükséges. Megítélése szerint az az első lépés, hogy több víz legyen az öreg Dunában. Magyarázatképpen hozzáfűzte, a folyó jelentősen sérült az 1992-es elterelés következtében.

Az ellenzéki politikus egyszerűbb megoldásnak látja, ha mindkét ország önállóan, saját jogrendszere szerint hozza létre saját nemzeti parkját, amelyeket egy ünnepi aktussal közös parkká nyilváníthatnak. Pap János szerint a térségben élők egyes csoportjai feleslegesen tartanak attól, hogy szigorodnak a most érvényben lévő korlátozások, ha megkapja a régió a nemzeti park rangját. A Szigetközben jelenleg a tájvédelmi körzet korlátozásait kell a lakosságnak figyelembe venni – tette hozzá. Ugyanakkor viszont növekedni fog a térség vonzereje, ez tapasztalható a Fertő-Hanság Nemzeti Parknál is, amelyet évről évre egyre több vendég keres fel – hangoztatta Pap János.
2003. szeptember 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás