Hirdetés

Ismét elutasította a kiotói egyezmény ratifikálását a bonni klímakonferencián tárgyaló amerikai elnök, ezért a megállapodást Tokiónak és Moszkvának is alá kell írnia, hogy életbe léphessen a joganyag. Japán – a német szakértők szerint – hajlik a protokoll elfogadására.
Amerika továbbra is elutasítja a globális felmelegedés meggátolását célzó kiotói egyezmény szellemét – jelentette ki a most zajló bonni klímakonferencián részt vevő George W. Bush. Az amerikai elnök hozzátette: arra azért hajlandó, hogy a problémát idővel részletesen megvitassa szövetségeseivel.
Több európai ország azzal vádolja Busht, hogy a világ legnagyobb szennyezőjének számító Egyesült Államok üzleti érdekeit a Föld megmentésénél előbbre helyezi. Washingtonnak szándékában áll az úgynevezett üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentése, de nem fogadja el a most Bonnban is tárgyalt klímavédelmi, kiotói jegyzőkönyv módszereit, szerinte ezek tudományosan nem kellőképpen megalapozottak, ráadásul sértik az amerikai gazdasági érdekeket – hangsúlyozta.
Az Egyesült Államok elzárkózik a jegyzőkönyv ratifikálásától, így az csak akkor léphet hatályba, ha az európai országok mellett Japán és Oroszország is törvénybe iktatja a kiotói értekezleten 1997-ben aláírt dokumentumot. A Reuters szerint a bonni tárgyalásokon Japán, Kanada és Ausztrália is azt szeretné elérni, ha esetükben jobban figyelembe vennék a nagy kiterjedésű erdőségeik elnyelő hatását. Japán talán hajlik a kiotói jegyzőkönyv ratifikálására – vélekedett a bonni klímakonferencia német szakértői delegációjának vezetője. Karsten Sach kedden a Deutschlandfunk rádióban kijelentette: a tokiói küldöttség tagjai értésre adták, hogy érdekeltek a pozitív megállapodásban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás