Hirdetés

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának hírei

Csalán Egyesület – Környezeti Tanácsadó Iroda – Veszprém

A Csalán Egyesületet azzal kereste fel egy ügyfél, hogy lépjenek fel a településükön telepítendő szélerőmű park ellen. Megkérdezték az aggodalmait a szélkerekekkel kapcsolatban. Az ügyfél elmondta, hogy tart a várható rezgésektől, rezonanciától, a kerekek előre nem ismerhető hatásaitól és félti a vadállatokat is, akik a tervezett területen élnek. A tanácsadók felvették az illetékes polgármesterrel a kapcsolatot, aki segített eljutni a beruházóhoz. A beruházóval egyeztetve egy tájékoztató anyagot állítottak össze a szélkerekek várható hatásait illetően, melyet minden érintett lakoshoz eljuttatott a beruházó. Ezután egy lakossági meghallgatás következett, ahová az egyesület egy független szakértőt hívott meg az Energia Klubtól. A fórum nagyon sikeresen zajlott, minden kérésre kielégítő választ kapott a lakosság. Külön sikerként könyvelhető el a tény, hogy a fórum végére a lakosság kifejezetten támogatta a szélpark létrehozásának ötletét, és türelmetlenül érdeklődött a várható megvalósítás időpontját illetően.

E-misszió Egyesület – Környezeti Tanácsadó Iroda – Nyíregyháza

2003 Novemberében egy országos rádió délelőtti műsorában leadott riportot követően közel száz megkeresése volt az ország minden pontjáról, a napkollektorokkal kapcsolatban. A számtalan feltett kérdés közül most ismertetünk néhányat:
Miért is építsünk napkollektor rendszert?
Mert kora tavasztól késő őszig 40-60 Co-os melegvizet szolgáltat és a felhasznált energiáért senki sem hozza a számlát. Mert kettő-három modul (3-4,5 m2, a fogyasztástól függően) biztosítja egy négytagú család éves melegvíz igényének 70%-át. A fennmaradó részt a meglévő, hagyományos rendszer állítja elő, amely szerves része a SOLAR körnek. Mert a napenergia nem szennyezi a környezetet, megújuló energiaforrás.

Miért a napműhelyben?

Azért, mert így olcsóbb. Azért hozták létre Magyarországon a műhelyhálózatot, hogy a vállalkozó kedvű emberek számára megteremtsék a sajátkezű kollektorépítés feltételeit elérhető áron. A jelentkezők a műhelyekben egy hétvégi kurzuson szakemberek segítségével elkészíthetnek egy vagy több modult. Ehhez az alapanyagot, az előkészített elemeket és a szerszámokat biztosítják. Az elkészült modulok beszerelését házilag elvégezheti mindenki, de a munkát meg is rendelheti.

Mi az a napkollektor?

A síkkollektor olyan berendezés, amely a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja, amit használati melegvíz előállítására, medencék vizének melegítésére és lakóházak fűtés-kiegészítésére használhatunk.

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület – Környezeti Tanácsadó Iroda

Egy esztergomi középiskolai diák kereste fel az irodát. Iskolai dolgozathoz kért segítséget: A dorogi hulladékégetőről kívánt dolgozatot írni és kíváncsi volt a civilek véleményére is, mivel az égetőmű honlapjáról már beszerzett információkat. Az egyesület munkatársa beszerezte a szükséges információkat, felhasználva az egyesületi könyvtár anyagait, internetes forrásokat és a dorogi Zöld sorok c. környezetvédelmi lap eddigi számait. Az elkészült anyagot a diák részére emilen megküldte. A kész dolgozatból az egyesület kapott egy példányt.

Gaja Környezetvédő Egyesület – Környezeti Tanácsadó Iroda – Székesfehérvár

November folyamán egy közérdekű bejelentést fogalmaztak meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságához az egyesület munkatársai. Az egyesületünk egyik alapító tagjával, aki a Fejér megyében működő Zöld Kerekasztal Társaság elnöke is egyben, bejelentést fogalmaztak meg a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez környezetkárosítás ügyében.
Mik is ezeknek a lépéseknek az előzményei? Székesfehérvár MJV. Közgyűlése helyi védetté nyilvánította 2003. Január 1.-jével a Sóstó és környékének területét, így az országosan védett Homokbánya Természetvédelmi Területtel együtt kialakult a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület egysége. Ezen a területen az őrzést, karbantartást a zöld civil szervezetek végzik. A területen átfolyó Maros-víz eredője az országosan védett területen található, majd áthalad a helyi védett területen is.

2003. szeptember elején egy bejárás alkalmával észlelte az egyesület egyik tagtársa az első nagyfokú szennyeződést, melyet bejelentés követett a Felügyelőséghez. A Felügyelőség azonnal megvizsgálta az esetet és jogosnak tartotta a közérdekű bejelentést és hatóságilag eljárt a szennyezést okozó Ikarus Rt. területén található bérlővel szemben. Erről szóban tájékoztatást kapott a bejelentő, majd szeptember végén írásban kérte a vizsgálat eredményét, mivel sajnálattal tapasztalta, hogy a szennyezés továbbra is fennáll. Az egyesület tagjainak meggyőződése, hogy ez a jelenség az állat- és növényvilágra kiszámíthatatlan veszélyekkel járhat. Ebben az időszakban a nagy szárazság miatt ez az egyetlen víznyerési lehetőség volt a vad- és a madárvilág számára.
Munkanapokon továbbra is folyamatos a szennyezés, a vízfolyás mederfeneke géles halmazállapotú anyagokkal van tele, mely bomláskor, sárga, barna, fekete árnyalatokat ölt.
Ezek a jelenségek szemmel láthatóak, de kérdés, milyen kémiai-vegyi folyamatok zajlódhatnak a felszín alatt? Ezek azok a megválaszolatlan kérdések, melyekre kérték a Nemzeti Park Igazgatóságának együttműködő válaszát. A válaszra november hetedike óta várnak a Gaja Egyesület munkatársai.

Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör– Környezeti Tanácsadó Iroda

Egy úr kereste fel irodájában a Hajdúböszörményi fjúsági Természetvédő Kör környezeti tanácsadóját november 11-én. Az után tudakolódott, hogy az EU-s irányelvek miatt a konyhai hulladék elhelyezése/ártalmatlanítása komoly gond. Arról érdeklődött, hogy az iroda tanácsadói mit tudnának javasolni. Aktualitása volt a dolognak, ugyanis az Önkormányzat a heti ülésének is témája volt és a tanácsadó ismerte is az előterjesztést. Itt két alternatíva volt két cég szállítja el a hulladékot, az egyik komposztálja. A tanácsadó az előterjesztés ismeretében vázolta a lehetőségeket az ügyfélnek.

Hulladék Munkaszövetség -– Környezeti Tanácsadó Iroda – Budapest

November hónapban a HUMUSZ legtanulságosabb ügye a Fővárosi Közterületfenntartó Rt. hulladékudvaraihoz kapcsolódik. Az ügyfél azzal a problémával kereste meg a környezeti tanácsadókat, hogy egy elromlott, régi típusú hűtőszekrényt (freonos hűtőközeggel) próbált meg leadni az egyik budapesti, Fővárosi Közterületfenntartó Rt. által működtetett hulladékudvarban. A hulladékudvarokat bemutató szórólapon ugyanis szerepel az, hogy a lakosságtól átvesznek “elhasználódott háztartási gépeket” is. A hulladékudvar alkalmazottja nem volt hajlandó átvenni a hűtőszekrényt, csak abban az esetben, ha a hűtőközeget az ügyfél tetszőleges helyre leereszti, akár a legelső közcsatornába is…Erre azonban nem volt hajlandó, így a HUMUSZ munkatársaihoz fordult tanácsért. Itt több olyan, a HUMUSZ által megbízhatónak ismert budapesti veszélyes hulladék (háztartási gépek, eszközök) átvevő elérhetőségét adták meg neki, ahol a hűtőközeggel együtt is átveszik tőle a működésképtelenné vált szerkezetet.

Levegő Munkacsoport– Környezeti Tanácsadó Iroda – Budapest

A Levegő Munkacsoporthoz még két évvel ezelőtt fordult panasszal egy őriszentpéteri lakos, hogy a faluban működő varroda műszálas hulladékát az üzem udvarán rendszeresen égetik, a polgármesteri hivatalban is azzal fűtenek be, a lakosokhoz is az önkormányzat kocsijával szállítják a varrodai hulladékot. A munkacsoport tanácsadói készítettek egy szóróanyagot az égetés környezeti és egészségi hatásairól, melyet eljuttattak több példányban a panaszosnak, és javasolták, ragassza ki a falu több pontján, illetve forduljon az illetékes környezetvédelmi felügyelőséghez. A napokban telefonált panaszosuk, hogy hála szóróanyagunknak, az üzem dolgozói már nem hajlandók a főnökség utasítására sem elégetni a műszálat, az önkormányzat sem azzal tüzel és a helyi lakosok sem gyújtanak be vele kályháikba. Felajánlották, hogy szívesen keresnek olyan céget, aki a műszálas hulladékot újrahasznosítás céljára átveszi, elszállítja. Hamarosan elkészül a Levegő Munkacsoport kiadványa – a sok hasonló lakossági panaszra megoldást keresve – mely a műanyagok égetéről szól.

Nimfea Természetvédelmi Egyesület– Környezeti Tanácsadó Iroda – Túrkeve

A novemberi hónapban a szokásos napenergiás és sérült madaras témák mellett több megkeresése is volt a Nimfea Egyesületnek természetvédelmi és oktatási témában. Most egy iskolai témát emelnénk ki. Az egyik túrkevei általános iskola tanárnője kereste meg az egyesület tanácsadóit, azzal a kéréssel, hogy segítsenek neki kitölteni egy hüllőkkel és kétéltűekkel kapcsolatos tesztlapot. A tesztlapon az élőlények helyes eszmei értékét kellett bekarikázni három lehetséges válasz közül. Az volt a legérdekesebb, hogy a tesztlapon egyik válasz sem volt helyes. A legfrissebb adatok kikeresése után, tájékoztatták a tanárnőt az eredményről és megadták a forrást, ahonnan az adatokat vették.

Ökológiai Intézet Alapítvány– Környezeti Tanácsadó Iroda – Miskolc

Az környezeti tanácsadó irodának még júniusban elkezdődött ügyében referencia értékű eredményt sikerült elérnie november folyamán. Egy miskolci lakos kereste meg környezetvédelmi jogsegélyszolgálatukat amiatt, hogy közvetlen szomszédságában, a házától 60 m-re, engedély nélkül épült és működik egy Nokia antennatartó torony, s nagy a sugárzás. Az Ökológiai Intézet ügyvédje, dr. Vágó Péter a Hírközlési Felügyelettől kérte a panaszos ügyféli jogállásának megállapítását, hogy részt vehessen a torony fennmaradási engedélyezési eljárásában. A Hírközlési Felügyelet ezt megtagadta, mely ellen a panaszossal fellebbeztek. Másodfokon a Hírközlési Főfelügyelet szintén elutasította a kérelmet. Végül a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez nyújtottak be keresetet, amelynél sikerült elérni, hogy az országban első ízben elismerte az ügyféli jogállást.

Ökoszolgálat Alapítvány– Környezeti Tanácsadó Iroda – Budapest

November közepén egy Dunakilitiben lakó úr kereste meg az Ökoszolgálat munkatársait azzal, hogy ő a település utolsó házában lakik; telke mellett eddig búzatermesztés folyt. Most azonban a szomszédja gyümölcsöst telepített, amit sokszor permeteznek, az ő háza az uralkodó szélirányba esik és a szomszéd nem hagyott védősávot sem. Kérdése az volt, hogy mit tehet, ha szennyezést tapasztal a saját kertjében, és kötelezhető-e a szomszéd a mostani állapot megszüntetésére?
A kérdés megválaszolásában a Jász – Nagykun – Szolnok Megyei NTÁ volt a tanácsadók segítségére.
A szennyezés észlelését követően azonnal értesíteni kell a területileg illetékes Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálatot, valamint a helyi önkormányzatot. A növényvédelmi felügyelő 2-3 napon belül kiszáll a helyszínre (esetleg az önkormányzat egy képviselőjének kíséretében), helyszíni szemlét tart (ez hivatalból kötelező) és ingyenes hatósági mintát vesz, ami a szermaradvány-laborba kerül. Ha találnak valamit, államigazgatási eljárást kezdeményeznek, melynek következményei:
– növényvédelmi bírságot szabnak ki
– és kötelezik a vétkest az integrált termesztésben használatos előírások (pl. védősáv kijelölése) betartására.
Nem minősül hivatalosnak, ha az ügyfél küld be szermaradványos mintát, tehát a bizonyítási eljárás során nem használható fel és fizetni is kell a bevizsgálásért.

REFLEX Környezetvédő Egyesület – Környezeti Tanácsadó Iroda – Győr

A Reflex novemberi esetének előzményei még szeptemberben történtek. A Reflex Egyesület tanácsadó irodájához két lakossági bejelentés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Veszprém megyei Szentgál, illetve a fejér megyei Sárszentágota területén lejárt szavatosságú növényvédő szereket (tehát veszélyes hulladékot) ástak el. Szeptember megtörténtek a helyszíni bejárások és megszületett az első határozat is a Szentgálon és a Sárszentágotán elásott növényvédő szerek ügyében indított eljárásokhoz kapcsolódóan. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség részleges környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezte a balatonfüzfői Nitrokémia Rt-t, amelynek Szentgálon lévő területén földbe ásott növényvédőszer maradványok vannak. A helyszíni bejáráson az illetékes felügyelőség megállapította, hogy az 1972-91 között hulladékégetőként használt szentgáli mészégetőből 2300 tonnát meghaladó, gyaníthatóan környezetre káros anyagot ástak el a Reflex által megnevezett területen. Ezért a felügyelőség október végéig adott időt a cégnek, hogy az ingatlan környezeti állapotát feltáró vizsgálat eredményeit asztalukra tegye. A Veszprém megyei rendőrség is vizsgálódik, a Reflex bejelentőkénti kihallgatása már megtörtént. Nem történt előrelépés viszont a program során ugyancsak feltárt sárszentágotai környezetszennyezés ügyében. A Fejér megyei településen megvolt ugyan a helyszíni szemle, sőt egy homokbányában újabb permetezőszeres maradványokat rejtő helyre is rátaláltak, ám a községben ugyancsak illetékes Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség ez idáig nem tett érdemi lépést, és még a sárbogárdi rendőrkapitányság sem folytat komolyabb nyomozást.
Novemberben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség elrendelte a terület mentesítését, azaz kötelezte a Nitrokémiát a veszélyes hulladék elszállítására, azonnali hatállyal. A következő napokban telefonon keresték meg a Reflex irodáját, hogy a Nitrokémiától vaskos anyagot állított össze, mely a veszélyes hulladék ártalmatlanításának lehetőségeiről szól – több verziót is ismertetve. Ami ízesti az esetet, hogy közben a Nitrokémia az ártalmatlanítást (a hulladék elszállítását) megkezdet, erről a helyi sajtóból értesült a telefonáló, s nem teljesen tiszta, hogy melyik tervezet szerint… Informátorunk próbálta ezt kideríteni a Közép-dunántúli KÖFÉ-től, ahol nem árulták el, s ezért keresett meg bennünket. Az Észak-dunántúli KÖFE közbenjárásával sikerült kideríteni, hogy a veszélyes hulladéknak minősített salakot az almásfüzitői veszélyes hulladék lerakóba viszik szabályszerűen. Az ügyet sikernek lehet elkönyvelni, hiszen a hulladékot elszállították a szennyezett területről. Nem egyértelmű azonban, hogy a veszélyes hulladéknak minősített égetési maradvány salakba, nem keveredett-e egyéb pl. lejárt szavatosságú növényvédőszer. Ki tudja, hogy a több éve, a mindenféle védelem nélkül ottlévő veszélyes anyag mennyire szennyezte el a talajt és a talajvizet. Ennek kiderítése érdekében a Reflex kezdeményezte a Közép-dunántúli KÖFÉ-nél a terület kármentesítését is.

Természet Ébredése Társulat – Környezeti Tanácsadó Iroda – Orosháza

A Természet Ébredése Társulatnál az elmúlt hónap slágere a daruvonulás volt. Több általános iskolai pedagógus is megkeresett a környezeti tanácsadót azzal a kéréssel, hogy segítsen kirándulást szervezni a biológia szakkörének a Kardoskúti Fehét-tóhoz. Sajnos az a tapasztalat, hogy ezek a kirándulások hirtelen felindulásból követődnek el, nincs rá elkülönített pénz, így épp csak a buszra futja a gyerekektől összeszedett kis összeg. Pedig a Nemzeti Park tájházát és az állattartó telepet is érdemes lenne megmutatni mindenkinek aki oda kilátogat. A tanárnőket egyébként az motiválhatta, hogy a hónap elején volt az egyesület Kardoskúti Madarásztábora, aminek volt egy pici sajtója is és azt nyilván sokan olvasták. Az egyesület egyébként annyiban tudja segíteni a tanárokat, hogy vannak jó buszos kapcsolataink, akik esetleg egy kis kedvezményre is hajlanak olykor, valamint egy 40×60-as spektívet és egy 20-60×80-as zoomspektívet is magukkal visznek, valamint 2 zoomos keresőtávcsövet és néhány hagyományos kézitávcsövet. Ezek az eszközök (főleg a spektívek) igen fontosak a nagy távolságok miatt, viszont egy iskola általában nem engedhet meg magának ilyet. Sokszor még a tanároknak is nagy élményt jelent, hogy ennyire jól megfigyelhetővé tesszik számukra a darvak mozgását, anélkül hogy az zavarná a madarakat.

Tisza Klub – Környezeti Tanácsadó Iroda – Szolnok

Telefonon, majd postai úton kereste meg a Tisza klub munkatársait egy Kunmadaras-i gazdálkodó, hogy segítsenek neki abban, hogy 87 ha-os, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal határos területén hogyan foghatna neki ökológiai gazdálkodásnak, ugyanis a helyi Polgármesteri Hivatal letagadta, hogy létezne pályázati lehetőség az ilyen típusu mezőgazdasági átállásra.
Az egyesület tanácsadója felhívta a Biokultúra Egyesületet, melynek szakértője felajánlotta, hogy szakmai tanácsadással és akár terepbejárással is segíthet. Ugyanakkor az FVM JNSZ Megyei kirendeltségénél felvették a kapcsolatot az agrár-környezetvédelmi referenssel, aki pályázati lehetőségek, illetve konkrét pályázatírási segítséget ígért. A fenti információkat telefonon közölték az ügyféllel, akit ugyanakkor megkértek, hogy a további fejleményekről is tájékoztassa őket.
2003 december

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás