Hirdetés

Mindig elgondolkozik az ember mi értelme van ezeknek a jeles napoknak, hiszen egy napon semmit sem lehet megoldani. Ünnepelni valamit, amiről egész évben elfelejtkezünk álszentségnek tűnik, főleg akkor, ha életünk a lététől függ.
Az emberek a Föld számára is kijelöltek egy napot, mint ahogy manapság már majdnem mindennek. A Föld Napját először 1970. április 22-én ünnepelték az Egyesület Államokban. Azóta nagyon sok országban, köztük hazánkban is ezen a napon tartják a Föld Napját. A baj csak az, hogy az emberek többsége ezen a napon kívül (de lehet, hogy még ekkor sem) nem igazán figyel oda környezetére. Pedig mindenki tudja, hogy fontos a tiszta levegő, a tiszta víz, mindenki csodálja és szereti az állatokat, a természetet. Mégis ha tenni kell valamit sorra jönnek a kifogások. Sok mindennel így vagyunk, mi bölcs emberek, tudjuk a dohányzás tüdőrákot, a zsíros ételek elhízást és szívinfarktust okoznak, még sem tudunk változtatni életmódunkon. A környezetvédelem talán még nehezebb témakör, hiszen sok mindenre nincs bizonyíték, más dolgokról pedig úgy érezhetjük, nem rajtunk múlik. Pedig igenis az egyes embereken múlik, hogy lesz–e gyermekeinknek tiszta vizük, tiszta levegőjük, vagy annyira elszennyezzük Földünket, megváltoztatjuk klímáját, hogy utódainkat teljesen ellehetetlenítjük.

Íme néhány dolog amit mindenki megtehet:

Ne szennyezd a levegőt! Kerüld a felesleges autózást, vedd igénybe a tömegközlekedést, a kerékpárt, ha teheted, járj gyalog! Ha autóba ülsz, vezess takarékosan, álló kocsinál kapcsold ki a motort, igyekezz egyenletes sebességgel autózni (stb.)! Autód fogyasztását, C0-kibocsájtását ellenőrizd rendszeresen!

Ne használj hajtógázas dezodorokat, a környezetbarát embléma sokszor csak reklámfogás!

Bánj takarékosan a vízzel! Használj kevesebb vizet napi tevékenységeid során, állítsd takarékosra vécédet! Gondolj arra, vízkészleteink végesek!

Védd a természetet, az élőlényeket! Kevesebb mérget, műtrágyát használj kertedben!

Ha kirándulsz, járj úgy a természetben, hogy minél kevesebb nyomot hagyj magad után!

Ne vásárolj olyan termékeket, melyek állatfajok kipusztításához vezettek (szőrme, krokodilbőr)!

Korlátozd energiafelhasználásodat! Gondolj arra, hogy az energia előállítása nagymértékben hozzájárul a felmelegedéshez és a készletek is végesek! Vásárolj energiatakarékos eszközöket és azokból is a legnélkülözhetetlenebbeket!

Termelj kevesebb hulladékot! Ne vásárolj szemetet, egyszer használatos műanyagtárgyakat! Italokat lehetőleg betétes üvegben vásárolj! Gyűjtsd össze a papírt és juttasd el a hulladékudvarba!

Ez csak egy pár jó tanács, hosszasan sorolhatnánk még az ötleteket. De a lényeg, hogy próbáljunk meg változtatni életmódunkon, használjunk minél kevesebb energiát és nyersanyagot, kerüljük a pazarlást és termeljünk minimális szemetet. Próbáljuk meg csökkenteni az igényeinket, higgyük el, nem azáltal leszünk fejlettek, hogy minél többet vásárolunk és fogyasztunk. Nem rabolhatuk folyton a természettől. Egy kellemesebb, nyugodtabb és hosszabb távon is fenntartható életmódért azt hiszem, megtehetjük a fentieket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás