Hirdetés

Miniszteri biztosként a hortobágyi szervezetek munkájának az összehangolása továbbra is feladata lesz a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) hétfőn az állásába
visszahelyezett igazgatójának.

Aradi Csaba erről azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy hétfőn Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztertől átvette az igazgatói kinevezését.
– A rehabilitációm már korábban megtörtént, de kétségtelenül jó érzés visszakerülni a nemzeti park élére – fogalmazott az állásából 2000 elején viharos körülmények között menesztett igazgató. A később elhíresült “Aradi-ügy” 1999. szeptember 2-án kezdődött, amikor váratlanul felfüggesztették állásából Aradi Csabát, a HNP igazgatóját, miközben fegyelmi vizsgálatot rendelt el ellene Pepó Pál akkori környezetvédelmi miniszter.
Az egyebek mellett hűtlen kezeléssel vádolt Aradi Csaba ellen azonban a többször meghosszabbított fegyelmi vizsgálat sem tárt fel semmilyen jogsértést, bár Torgyán József akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter – a HNP földvásárlásai kapcsán – egyenesen “az évszázad bűnügyéről” beszélt. A fegyelmi vizsgálat lezárást követően – amely nem marasztalta el Aradi Csabát -, a HNP igazgatóját 2000. január 28-án a minisztériumba kérették “a Hortobágyi Génmegőrző Kht. további működésével” kapcsolatos megbeszélésre.
Ekkor – mintegy mellékesen – adta át a minisztériumból azóta ugyancsak menesztett Borbély János helyettes államtitkár Aradi Csabának a HNP-igazgatói kinevezését visszavonó okiratot. A közvéleményben és a szakmában nagy felháborodást és tiltakozást kiváltó lépést követően Pepó Pál az általa – a működési feltételek biztosítása nélkül – létrehozott Világörökség Programiroda vezetésével bízta meg Aradi Csabát.
A későbbi miniszter, Turi-Kovács Béla pedig a hortobágyi szervezetek munkájának összehangolására miniszteri biztossá nevezte ki a most igazgatói székébe is visszahelyezett nemzetközi hírű ökológust.
A környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatos közleményében leszögezi: a minisztérium rövidesen útjára indítandó agrár-környezetvédelmi programja olyan további szakmai feladatokat jelöl ki, amelyeknek a megvalósításában a tárca elsősorban Aradi Csaba felkészültségére és a Hortobágy iránti elvitathatatlan szeretetére számít”. Az agrár-környezetvédelmi programból adódó feladatokról szólva Aradi Csaba az MTI-nek elmondta: a HNP felügyelete alá az északkelet-magyarországi régió tartozik, ahol olyan környezetileg érzékeny, különleges bánásmódot igénylő területek vannak, mint a Tisza-mente és a Hortobágy környéke.
– Ezek kezelése máris, de különösen az EU-integráció után az agrárgazdaság és a természetvédelem nagyon szoros együttműködését igényli, egyrészt a források feltárásához, másrészt a természeti adottságok tartós megőrzéséhez – jelentette ki Aradi Csaba. Kifejtette: a Hortobágyon a hagyományos földhasználati formák döntően hozzátartoznak a természetvédelmi kezeléshez. – Legeltetés nélkül, juh és szarvasmarha nélkül nincs Hortobágy – mondta.
Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ma is fontos feladat a pár évvel ezelőtt kitűzött cél, miszerint a környező települések lakosságával együttműködve gyarapítani kell a Hortobágy állatállományát.
– Ebben a nemzeti parknak, a jelenlegi vagyoni háttérrel, a korábbinál is nagyobb lehetőségei vannak – mutatott rá az igazgató. Az MTI munkatársának érdeklődésére válaszolva Aradi Csaba elmondta: kedden a Hortobágyi Nemzeti Park debreceni központjában iktatja be régi-új hivatalába Tardy János helyettes államtitkár, a Természetvédelmi Hivatal elnöke. – Aradi Csaba rehabilitálása ezzel vált teljessé – értékelte a történteket Gyarmathy István, a HNP Aradi Csaba után kinevezett és most felmentett igazgatója. Elmondta: munkájával eddig elégedettek voltak, ezért elfogadta a felkínál ajánlatot, s a jövőben Aradi Csaba szakmai helyetteseként dolgozik tovább a Hortobágyi Nemzeti Parkban.
2002. január 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás