Hirdetés
Szegedi Vadaspark sajtóközlemény

A magyar állatkertek közül csak a Szegedi Vadasparkban található az aranyfejű oroszlánmajom, ez a Brazilia keleti partvidéki őserdeiben élő kihalástól veszélyeztetett állatfaj.

A tenyészpár a nemzetközi fajmegmentő program keretében az idén tavasszal érkezett a vadasparkba, mégpedig a nőstény a hollandiai Appeldornból a hím pedig az angliai Shaldonból. Az aranyfejű oroszlánmajmok alig 5-600 g súlyú kis állatok, s az őserdő fáin 12-20m magasságban 5-8 főből álló családi csoportokban élnek. Táplálékuk rovarokból, kis gerincesekből, gyümölcsökből, nektárból és fanedvekből áll.


aranyfejű oroszlánmajom
aranyfejű oroszlánmajom
128 napi vemhesség után rendszerint ikreket hoznak a világra, amelyeket az élet első heteiben mindkét szülő, sőt a család idősebb gyermekei is egymást váltva a hátukon hordoznak. A vadasparki két kölyök október 5-én született, s mostanra érték el azt a nagyságot, amely már az avatalan szemlélő számára is észrevehető.
Az oroszlánmajmok mind a négy faja Brazilia sűrűn lakott keleti partvidékén él, ahol az őserdőket mára csaknem teljesen kiirtották, ezért egyedszámuk drámai módon lecsökkent. Megmentésükre már hosszú évek óta egy összehangolt program folyik, amely magában foglalja az élőhelyek és a vadon élő populáció megóvását éppúgy, mint a fogságban való tenyésztést.
A tenyészprogramban részt vevő valamennyi egyed – így a Szegedi Vadasparkban lévők is – a Brazil állam tulajdonát képezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás