Hirdetés

Zalavár mellett immár három hete ég a tőzeg, összesen negyven hektáron pusztul a természet. A közelben élők már nehezen viselik az állandó füstszagot, de a levegő káros anyag tartalma nem veszélyes. A tisztiorvosi szolgálat mérései alapján a levegőbe kerülő, egészségre káros anyagok mennyisége egyelőre határérték alatt van.
A Zala folyóból két irányban kezdték meg az égő, füstölő tőzegmező elárasztását a szakemberek. Előtte napokig árkokat ástak, csatornamedreket tisztítottak, és több ezer homokzsákot hordtak a területre. A szivattyúk éjjel-nappal működnek, az oltáshoz előre láthatóan egy millió köbméter vízre lesz szükség. Ennyivel kevesebb jut majd a Balatonba a Zala folyóból.

“A Balaton napi párolgása 5 millió köbméter, tehát ez azt jelenti, hogy az összes vízkivétel 5 órányi párolgásnak felel meg, vagyis mindez kb. 2 mm vízszintcsökkenést jelent a Balatonnál.” – mondta Laki István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemegység vezetője.

A kár nagyságát egyelőre megbecsülni sem lehet, az oltás viszont legalább 13 millió forintba kerül. A tűz oka is ismeretlen, a környéken állandó tűzgyújtási tilalmat vezetnek be.
2003.08.02.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás