Hirdetés

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter beszámolt a Kormánynak az országban kialakult árvízi helyzetről és a 2004-re tervezett árvízvédelmi fejlesztésekről.

Bár az elmúlt napok enyhe időjárásának köszönhetően a hóolvadás minden hazai folyón kisebb árhullámot indított el, I. fokozatú védekezésre csak a Bodrogon és a Tiszán van szükség, összesen mintegy 180 kilométeres szakaszon. A miniszter beszámolójában kitért a 2004-ben megvalósuló árvízvédelmi fejlesztésekre, melyre összesen több mint 12 milliárd forint áll rendelkezésre a tárca költségvetésében.

Ugyan a mostani lehűlés csökkenti a hóolvadás ütemét, de a csapadékosabb időjárás következtében a Tisza vízrendszerében további védekezésre kell számítani. A meteorológiai előrejelzések szerint ezen a tavaszon nem várható sem jelentős árhullám kialakulása, sem a belvízi helyzet lényeges romlása. Egyelőre még csapadékos az időjárás, de a vízügyi szakemberek a belvizek visszatartásával és a tározók feltöltésével már megkezdték a felkészülést a nyáron várható aszályra.

Az idén összesen több mint 12 milliárd forintot fordít a környezetvédelmi és vízügyi tárca árvízvédelmi beruházásokra. Ebből a Vásárhelyi-terv megvalósításra – melynek elsődleges célja, hogy biztonságot nyújtson a Tisza mellett élő másfél millió embernek – a Zöld Forrás pályázati rendszerben elkülönített összeggel együtt több mint 8 milliárd forintot fordítunk.

A Vásárhelyi-terv keretében 2004-ben elvégzik a nagyvízi meder vízszállító képességének rekonstrukcióját a déli-országhatár és Szolnok között, valamint Tivadar térségében; és megkezdik a cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi tározó építését. Az első ütemben megvalósuló fejlesztésekkel 2007-ig elérjük, hogy az elmúlt évek rendkívüli árhullámaihoz képest a jövőben 60-80 cm-rel alacsonyabban tetőzzön a folyó.

Emellett 2004-ben is folytatódnak a Tisza völgyben a töltéserősítési munkák mintegy 2,5 milliárd forint felhasználásával. Ebből 1,5 milliárd forintot a felső-tiszai, 780 millió forintot a közép-tiszai és 270 millió forintot a bodrogközi védekezésre fordítanak. Árvízvédelmi létesítmények építésére a Duna-völgyben is sor kerül, így például a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal közös beruházásban megkezdődik a táti árvízvédelmi töltés funkcióját is betöltő elkerülő út építése.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a vízügyi ágazat átszervezése megtörtént, a szervezetek az új rendnek megfelelően, fennakadások nélkül végzik a vízkárelhárítással kapcsolatos feladataikat.

Kiadás dátuma: 2004.03.24.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás