Hirdetés
Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoport

A Magyar Tudományos Akadémián ma rendezett ünnepi közgyűlésen – Budapest 150. születésnapján –  a Fővárosi Önkormányzat Budapestért-díjakat, a Pro Urbe Budapest-díjakat és a Budapest Díszpolgára elismeréseket adományozott.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján Karácsony Gergely főpolgármester átadta a Budapestért díjakat, a Pro Urbe Budapest díjakat és a Budapest Díszpolgára elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémián. Az elismeréseket Budapest Főváros Önkormányzata azoknak adományozta, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek. Karácsony Gergely főpolgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy Budapest őrzi a polgári ethosz maradékát ebben az országban. Ennek a városnak a 150 éves küzdelmei és a mai küzdelmei is jelentős részben erről szólnak: a ragaszkodásról a polgári értékekhez. Arról, hogy hiszünk a demokráciában, hiszünk az európaiságban, az emberségben, a szolidaritásban, a civil kurázsiban. Mi itt, Budapesten ezek jegyében rendezzük be az életünket – fogalmazott a főpolgármester.

Budapest Főváros Közgyűlése Budapest Díszpolgára elismerést adományozott Csányi Vilmosnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, az állati és emberi viselkedéssel, valamint a biológiai és a kulturális evolúcióval kapcsolatos kutatásaiért, tudománynépszerűsítő tevékenységéért.

Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a sokoldalú művészi munkásságáért, emlékezetes színészi alakításaiért és a humor nyelvén megfogalmazott szatirikus társadalomkritikájáért kapott díszpolgári címet.

Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja egyedülálló színházi munkásságáért, színházalapító, színházszervező tevékenysége és kiemelkedő művészi teljesítménye elismeréseként kapott díszpolgári címet.

Díszpolgári elismerést kapott Keleti Éva fotográfus a színház- és táncművészet kiválóságainak különleges és őszinte pillanatait megörökítő, iskolateremtő munkásságáért, több évtizedes, állandó megújulásra képes fotóművészi tevékenységéért.

Kovács Katalin olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, minden idők egyik legeredményesebb magyar női sportolójaként elért sikerei, példamutató, inspiráló pályafutása elismeréseként részesült díszpolgári címben.

Posztumusz díszpolgári elismerést kapott Mécs Imre a magyar szabadságot szolgáló életművéért. Az elismerést Magyar Fruzsina vette át.

Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, érdemes művész Budapest díszpolgára lett, aki Budapest zenei és zenés színházi életét évtizedek óta meghatározó alkotói és művészi tevékenységéért, a hazai zenei élet egészét formáló igényességéért kapta az elismerést.

Posztumusz díszpolgári címet kapott Vágó István televíziós műsorvezető, közéleti személyiség, a tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelméért. Az elismerést Vágó Judit vette át.

Budapest Főváros Közgyűlése Pro Urbe Budapest díjat adományozott az ARC közérzeti kiállítás részére a kulturális hagyományteremtésért, valamint közéletünk kreatív és szatirikus ábrázolásának köszönhető építő társadalomkritikájáért. A díjat átvette: Bakos Gábor és Geszti Péter.

Bibó István művészettörténész, tanár, a főváros műemlékvédelmével kapcsolatos tudományos munkásságáért, közéleti tevékenységéért és szabad gondolkodású nevelő és közösségépítő tevékenységéért kapott Pro Urbe Budapest díjat.

Budapesti elismerő díjazottak kép Adrián Zoltán Főpolgármesteri Hivatal 2023 11 17

Deák Bill Gyula, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett előadóművész, bluesénekes, egyedülállóan gazdag zenei, előadóművészi pályafutásáért, a magyar blues ikonikus alakjaként végzett kultúrateremtő tevékenységéért részesült Pro Urbe díjban.

Posztumusz Pro Urbe Budapest díjat ítélet meg Budapest Főváros Közgyűlése Lang Györgyi előadóművész részére. Példamutató munkásságáért, nyitott gondolkodású, magas szintű nevelő és közösségépítő tevékenységéért. A díjat Falusi Mariann vett át.

Budapest Főváros Közgyűlése posztumusz Pro Urbe Budapest díjat adományozott Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, kutatóbúvár részére a tűz- és káresetek felszámolásában, valamint a víz alatti mentés területén nagy hivatástudattal és szorgalommal végzett munkája elismeréseként. A díjat Lukács Katalin vette át.

Pro Urbe díjat kapott a Quimby zenekar az összetéveszthetetlen hangvételű, sokszínű előadásmódjáért, Budapest művészeti és zenei életében betöltött meghatározó szerepe elismeréseként.

Pro Urbe Budapest díjban részesült a Tanítanék Mozgalom az oktatás szabadságáért, a pedagógusok megbecsüléséért és a diákok sokszínű, minőségi oktatáshoz való jogáért folytatott önfeláldozó küzdelméért. A díjat Törley Katalin és Pilz Olivér vett át.

Budapest Főváros Közgyűlése Pro Urbe Budapest díjat adományozott Zsigmond Attila Endre formatervező művész, a Budapest Galéria címzetes főigazgatója részére Budapest kulturális arculatának védelme és fejlesztése érdekében végzett lelkiismeretes munkájáért, szakmai elhivatottságáért.

Budapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott Bartos Erika meseíró részére. A gyermekirodalom meghatározó alakjaként, töretlen elkötelezettséggel végzett írói és építészmérnöki tevékenységéért, jótékonysági munkájáért, Budapest hírnevének öregbítéséért.

Budapestért díjat kapott a Budafoki Dohnányi Zenekar a fővárosi hangversenyélet felvirágoztatásában és népszerűsítésében, az ifjúság zenei nevelésében betöltött hiánypótló szerepéért, valamint a hazai és nemzetközi zenei életben végzett tevékenységéért. A díjat Hollerung Gábor, ügyvezető zeneigazgató vette át a zenekar nevében.

Dr. Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója a fővárosi egészségügyben végzett több évtizedes, példaértékű szakmai és vezetői tevékenysége elismeréséül kapott Budapestért díjat.

Halasi Imre, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező, színházigazgató a kiemelkedő színházvezetői és rendezői tevékenységéért, a színházi élet meghatározó alakjaként betöltött szerepéért, valamint a közéletben végzett áldozatos munkájáért részesült a Budapestért díjban.

Budapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott Kissné Márté Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat Kútvölgyi Úti Idősek Otthona intézményvezetője részére az idős emberekért végzett négy évtizedes, humorral átszőtt, fáradhatatlan munkája, magas színvonalú és áldozatos vezetői tevékenysége elismeréseként.

Budapestért díjat kapott a Kolompos együttes a népi hagyományok megőrzése érdekében végzett ismeretterjesztő és közösségépítő, játszva tanító tevékenysége elismeréseként.

A Napraforgó utcai Bauhaus Egyesületnek a Napraforgó utcai kísérleti mintatelep építészeti egységének megőrzése és gondozása, valamint a Bauhaus eszmeiség ápolása érdekében végzett példamutató tevékenységéért ítélték meg a Budapestért díjat. A díjat dr. Megyeri Gábor elnök és dr. Groó Dóra vette át.

Radnay Tibor, a BKV Zrt. metró felújítási projektigazgatója a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében több mint négy évtizede végzett, kimagasló szakmai tevékenysége, rendkívüli szaktudása elismeréseként kapott Budapestért díjat.

Budapestért díjat kapott Schwarcz Ádám rapper, zeneszerző, dalszövegíró a hazai könnyűzene megújításáért, eredeti szövegírói munkásságáért és a Beton.Hofi közösségformáló tevékenységéért. Az elismerést Makumi Kamau, a Banana Records vezetője és Szabó Miklós Márton projektigazgató vette át.

Budapestért díjat kapott Szanyi-Karl Attila, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány intézményvezetője a legelesettebb emberek megsegítését szolgáló, több mint két évtizede végzett, odaadó és elhivatott munkájáért.

Dr. Temesi István, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke a fővárosi választások tisztaságának és törvényességének biztosítása érdekében végzett tevékenységéért kapott Budapestért díjat.

Az Utcajogász Egyesület a legelesettebb emberek jogaiért, méltóságuk védelméért folytatott elhivatottságáért, a társadalom érdekében végzett tevékenységéért részesült Budapestért díjban. Az elismerést Kalota Ágnes vette át az egyesület nevében.

Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoport

Nyitókép: díjazottak csoportképe Adrián Zoltán / Főpolgármesteri Hivatal

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás