Hirdetés
greenfo/dpa

Az első német szabadföldi kísérlet bebizonyította, hogy genetikailag módosított (gm) szőlő pollenje megtermékenyíti a természetes szőlőt és így csírázásra képes módosított génállományt hordozó mag jön létre.

Az eredetileg tíz évesre tervezett kísérletsorozatot az Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof szőlészeti kutatóintézet öt és fél év után lezárta, mivel elegendő adatra tett szert. Reinhard Töpfer professzor, az intézet vezetője szerint azonban nem kell a genetikailag módosított génállományú szőlő elszaporodásától tartani. Nem sikerült megállapítani a gm-szőlő nagyobb ellenállását a gombafertőzésekkel szemben, és nem lett jobb az előállított bor minősége sem.
A tőkéket január folyamán kiforgatják és elpusztítják. Az intézet 1999-ben 127 Rizling, Dornfelder és Seyval blanc tőkét telepített saját gazdaságában. A szőlőt olyan árpa génekkel látták el, amely elméletileg javította volna ellenállását a lisztharmattal szemben. A kísérlet folyamán vizsgálták a kereszteződés bekövetkezésének lehetőségét 50 és 20 méteres távolságokban. A kereszteződésekre sor került, de a begyűjtött adatokat még értékelni kell.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás