Hirdetés

A Jókai téren, és környékén lakók becsapottnak, és cserbenhagyottnak érzik magukat a térre tervezett mélygarázs miatt. Féltik maradék nyugalmukat, fáikat, és házaikat is.

Ez év elején Terézváros Önkormányzata biztatónak látszó párbeszédet kezdett a lakókkal és az érintett környezetvédőkkel. A Jókai tér sorsáról az önkormányzat január 27-én lakossági fórumot, február 19-én pedig egyeztető tárgyalást szervezett. Ott egy legfeljebb 300 férőhelyes mélygarázs tervét vázolták fel. Mivel a lakók ezt a tervet is egyöntetűen, határozottan elutasították, ezért úgy tűnt, hogy a teret mélygarázs nélkül is hajlandóak rendezni. Meglepő, és sokkoló volt a hír, hogy márciusban engedélyeztek egy 460 autót befogadó, a tervezettnél nagyobb, korszerűtlenebb, és így szennyezőbb mélygarázst.

A Jókai téri mélygarázs építéséhez a tér összes fáját kivágnák. A téren, a mélygarázs fölött csupán egy vékony földréteg maradna. Ebben kisebb bokrok, díszfák megfelelő öntözés mellett élhetnek, de a mai fákkal összemérhető lombozatú fák nem. Ha pedig a téren kisebb lesz az aktív lombfelület, úgy nem lesz, ami megkösse a port, a széndioxidot; nem lesz, ami árnyat, és friss levegőt adjon.

Az építkezés során a környező épületek alatt-, és körül a föld óhatatlanul mozog, ezért az épületek megrepedezhetnek. Mivel a téren az épületek többsége elmúlt száz éves, és állapotuk amúgy sem túl jó, ezért ennél komolyabb károsodások is jelentkezhetnek. Mindez veszélyeztetheti a tér világörökségi rangját is.

A föld alatti parkoló a tér közepén épülő pavilonban szellőzne. Ez nem csak éjjel-nappal zúgó ventillátorokat jelent, de naponta körülbelül másfél tonna rákkeltő szennyezőanyagot is. Míg az EU ajánlása egy városi polgárra 21 m2 zöldfelületet tart szükségesnek, addig Terézvárosban egy lakosra csak 0,9 m2 park jut. Az elviselhetetlen zaj, és a szennyezett levegő miatt az elmúlt 10 évben 27000 fővel fogyott Terézváros lakossága.
A téren lakók úgy érzik, hogy az Önkormányzat félrevezette őket. Bár az építési engedélyt többen is megfellebbezték, és így az ügy akár évekig is elhúzódhat, ez senkinek sem jelent megnyugtató megoldást. A lakosok, és a civil szervezetek kérik Terézváros Önkormányzatát, hogy mielőbb kezdjen valós párbeszédet az érdekeltekkel a tér jövőjéről. És követelik, hogy a mélygarázs építési engedélyét vonja vissza.
Budapest 2004. július 29.
Terézvárosi Zöld Kör
Marton Miklós

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás