Hirdetés
APA- MTI

Az osztrák Alpenverein és a Milka csokoládégyár közös akcióval kívánja felhívni a közvélemény figyelmét az alpesi erdők pusztulására.

A “Bergwaldprojektwochen 2004” két célkitűzést kíván kihangsúlyozni. Az egyik a levegőszennyezés és a klímaváltozás okai elleni küzdelem felerősítése, a másik az erdők védőhatásának fokozása. A védőerdők az alpesi völgyek élettér- és gazdasági szerepének megőrzése szempontjából fontos szerepet töltenek be. Ausztria számos vidéke nélkülük gyakorlatilag lakhatatlan és használhatatlan lenne.

A kezdeményezés fel kívánja hívni az erdő- és természetkedvelő lakosokat, hogy erdészek és szakemberek irányítása mellett vegyenek részt a védőerdők állapotának javításában. Ilyen intézkedések lehetnek a fásítás, a fák ápolása és védelme, kerítés- és töltés építés és más erózió-megelőző munkák. Májustól szeptemberig plakátkampány keretében hívják majd fel lakosok figyelmét az adakozási és önkéntes munkavégzési lehetőségekre.

A 2000/2002-es erdőkataszter adatai szerint 776 ezer hektár védőerdővel rendelkezik Ausztria, ami a teljes erdőterület 20 százalékának felel meg. A védőerdők kétharmada gazdaságilag nem hasznosítható és egy ötöde alig, vagy csak nehezen megközelíthető. Ilyen feltételek mellett meglehetősen nehéz feladatnak tűnik az állagmegóvás. A környezetvédelmi minisztérium ezért 17 millió euróval járul hozzá a feladat elvégzéséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás