Hirdetés
greenfo

A “Clean Air for Europe” uniós tanulmány állítása szerint évente négymilliárd eurós kárt okoz Ausztriában a levegő porszennyezése – mutat rá a Verkehrsclub Österreich (VCÖ) átfogó tervet követelve a városoktól és a tartományoktól a “tiszta közlekedés” megteremtése érdekében.

“Az uniós tanulmány szerint a levegő porszennyezettsége évente 4640 halálesetet, 2400 asztmás megbetegedést és 2,3 millió táppénzes munkanap kiesést okoz. A gyógykezelési költségekkel és a kieső munkanapokkal okozott kár az EU becslése szerint évente több mint négymilliárd euróra rúghat. Eleget beszéltünk már a témáról. Most már tenni is kellene valamit” – jelentette ki Martin Blum a VCÖ képviseletében. “A belégzési magasságban terjengő porszennyezésért a közlekedés a legfőbb felelős. Sokkal tisztább levegőt lélegezhetnénk be, ha csökkenthetnénk a dízel kipufogó gázok koromtartalmát és a közlekedés által felvert por mennyiségét.”

A VCÖ a tömegközlekedés gyors ütemű fejlesztését is indokoltnak tartja. “Javítani kell a városok tömegközlekedési kapcsolatait vonzáskörzeteikkel. Az ingázók számára optimális alternatívát kell nyújtani az autó használatával szemben. A fejlesztéseket költségvetési támogatásban kellene részesíteni.” – hangsúlyozta ki Blum. A VCÖ szorgalmazza a szigorúbb károsanyag kibocsátási határértékek bevezetését is. “Nem lenne szabad piacra kerülnie egyetlen koromszűrő nélküli dízel járműnek sem.” Javítani kell a kerékpár használat feltételeit is. Ausztriában minden második autóval megtett út rövidebb mint négy kilométer. “Mindenki nem, de sokan térhetnének át a kerékpár használatára.”

A Greenpeace felszólította Michael Häupl bécsi polgármestert intézkedési feladatterv azonnali összeállítására a porszennyezés mértékének csökkentése érdekében. A környezetvédők szeretnék elérni a tömegközlekedési eszközök ingyenessé tételét a portartalom határértéket meghaladó szennyezettségű napokon, beleértve az ingázók által igénybe vett városkörnyéki vonatokat is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás