Hirdetés
greenfo

A globális felmelegedést mérsékelni hivatott kiotói megállapodás életbe lépésével felértékelődik a széndioxidot gyakorlatilag ki nem bocsátó atomerőművek szerepe az energiatermelésben, hangsúlyozta hétfőn Mohamed el Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) igazgatója.

Úgy vélte, hogy az emberek ma már jobban félnek az üvegházhatást okozó, mindenütt jelenlévő gázoktól, mint az esetleges atomerőmű-balesetektől. Az ügynökség szerint emiatt a nukleáris energia termelése a jövő évtized végéig növekedni fog, akkor világméretekben eléri a 427 gigawattot, vagyis addigra 127-tel több új atomerőmű léphet működésbe, mint korábban becsülték.

Kína 2020-ra várhatóan 6,5 gigawatt nukleárisenergia-termelő kapacitással lép be, ezzel a kínai összkapacitás 36 gigawatt lesz, míg Oroszország 22 gigawatt növeléssel 40-45 gigawatt közelébe juttatja saját atomerőművi kapacitásait.

Az atomenergia mint választási lehetőség visszaszerezte hitelét, noha Csernobil óta az ottanihoz hasonló nukleáris katasztrófák elkerülésére tett intézkedéseknek nem is adtak elégséges hírverést, mondta az IAEA vezetője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás