Hirdetés

Bush elnök nemzeti energiaprogramjára nagy vereséget mérve az Egyesült Államok demokrata töbsségű szenátusa 18-án leszavazta a Fehér Ház azon javaslatát, hogy engedélyezzék az olajtársaságoknak a fúrásokat az alaszkai Sarkvidéki Nemzeti Park (Arctic National Wildlife Refuge) területén.

A kormány és a szenátusbeli republikánusok közül sokan nemzetbiztonsági ügyként kezelték a nemzeti park körüli vitát, azt állítva, hogy a park területén található (a becslések szerint 16 milliárd hordónyi) olaj létfontosságú az USA más országok iránti olajfüggőségének csökkentése szempontjából.

A 7,7 millió hektár kiterjedésű természetvédelmi terület Alaszka északkeleti partjainál található. A republikánusok javaslata szerint egy adot időben csak maximum 800 hektárnyi területen folyhatna olajkitermelés.

A demokraták szerint a környezetvédelem fontos választóvonal a két párt között, s nem fogják hagyni, hogy a republikánusok pusztítsák a környezetet. Több környezetvédő csoport is üdvözölte a döntést.

George W. Bush elnök, egykori texasi olajvállalkozó, az alaszkai olajfúrásokat a javasolt új amerikai energiapolitika központi elemévé tette, a földgáz-, szén- és nukleáris energiatermelés növelése mellett.
A környezetvédők és a demokraták érvelése szerint a fúrások és a hozzájuk tartozó felszerelések, utak és épületek veszélyeztetnék az értékes élővilágnak (például jegesmedvéknek, rénszarvasoknak) otthont adó élőhelyet.

Forrás: Planet Ark
2002.04.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás