Hirdetés
greenfo

Az EU parlamentjének zöld frakciója azon dolgozik, hogy minél szélesebb körű támogatást szerezzen elképzeléséhez, a repülőgépek éjszakai közlekedésének korlátozására az unió területe felett.

Eddig 23 képviselő írta alá a vonatkozó kezdeményezést, amelynek a végállomása egy új uniós bizottsági szabályozás lehet majd. A Zöldek elképzelését internetes petíció formájában eddig már közel 8 ezer ember támogatta aláírásával.

Számítások szerint az egész EU-t nézve évente több mint fél millió éjszakai repülésre kerül sor és a repülőgépzaj összesen mintegy 10 millió ember éjszakai nyugalmát zavarja. A gond európai szintű megoldásra vár, mert ha egyes országok szigorítanak(s jelenleg a repterek üzemeltetőinek áll jogában a vonatkozó döntéseket meghozni), akkor a légitársaságok járataik indulását-érkezését fokozatosan az e téren engedékenyebb országokba helyezik át. Ma az éjszakai repülést csak a repülőgépek kibocsátotta zajszint korlátozhatja, a csendesebb, korszerűbb gépek előtt szabad az út, a zajosabbaknak időintervallumokat jelölnek ki a repülőterek üzemeltetői.

A repülések egy jelentős része az éjszakai gyorspostai szolgálat és azt ezt végző cégek már jelezték, hogy üzleti tevékenységük végzéséhez “életfontosságú” az éjszakai szállítás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás